Nem tett beismerő vallomást

2024.03.04. 10:37

Rendszeresen verte a kislányokat a nevelőszülő

Rendszeresen fakanállal is verte a nevelőszülő a gondjai bízott kislányokat, az ügyben a napokban tartottak előkészítő ülést az egerszegi járásbíróságon.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: narikan

A Tófejen élő P. Gy. 2014 decemberétől nevelőszülőként, saját lakásán viselte gondját az akkor 3 hónapos testvérpárnak. 

A vádiratba foglaltak szerint a lányokkal szemben pontosan meg nem határozható időponttól kezdődően, de legalább négyéves koruktól testi fenyítést alkalmazott, megpofozta, esetenként testszerte fakanállal bántalmazta őket, ha szerinte nem viselkedtek megfelelően. Például nem fogadtak szót, hisztiztek, veszekedtek, nem ettek meg valamilyen ételt, vagy éppen bekakiltak, bepisiltek. Egyiküket problémásabbnak találta a nevelőszülő, ő többször kapott a verésből. Előfordult, hogy azzal büntette a kislányokat, hogy nem kaptak enni, illetve rendszeresen azzal fenyegette a gyerekeket valami probléma után, ha „még egyszer előfordul, akkor kirúgja őket a házból”. A fakanállal történt bántalmazás következtében a gyerekeken testszerte, a végtagjaikon, hasukon, hátukon véraláfutások keletkeztek. A folyamatos verés hatására a gyermekek féltek a nevelőanyjuktól, aki megtiltotta nekik, hogy a történtekről másnak is beszéljenek, mert akkor elviszik őket a családtól.

Már iskolába jártak, amikor 2021 szeptemberében bepisilt az iskolában az egyik kislány. Attól rettegett, hogy délutánra, amikor a nevelőanyja érte jön, nem szárad meg a ruhája, és megint verést kap. Az idő tájt esett meg az is, hogy eltört a színes ceruzája, és a gyermek a veréstől való félelmében sírva kérte az osztályfőnökét, hogy ragassza meg, nehogy észrevegye a nevelőanyja. A gyerekek az otthon történtekről soha nem beszéltek, de az osztályfőnöknek többször jelezték, hogy nem szeretnének hazamenni.

A bántalmazásokra 2021. szeptember 16-án derült fény, amikor az osztályfőnökük testnevelés órán mindkét gyermeken észlelte az előző napi verések nyomait. Egyiküket akkor azért ütlegelte a nevelőszülő, mert nem törölte meg rendesen a fenekét, és foltos lett az alsóneműje. Tanár emiatt értesítette a kislányok gyámját. Két nappal később a gyerekek testén bevérzéssel járó sérüléseket találtak, ezeket fakanállal okozta a tófeji nevelőszülő. Azon napon a gyerekeket ideiglenesen a zalaegerszegi gyermekotthonban helyezték el, ahonnan új nevelőszülőhöz kerültek. A tófeji nő a fizikai bántalmazásával, megfélemlítésével súlyosan veszélyeztette a nevelt kislányok érzelmi és erkölcsi fejlődését. A gyermekek traumatlizálódtak, személyiségfejlődésük jelentősen elmaradt a koruk átlagától, érzelmi életük sekélyes maradt, például nem tanulták meg indulataikat szabályozni, viselkedésüket kontrollálni. A nevelőszülőhöz ambivalens módon viszonyultak, a bántalmazások ellenére kötődtek hozzá, azonosultak magatartásával.

Mindezekre tekintettel a zalaegerszegi járási ügyészség P. Gy.-t folytatólagosan, közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás, valamint testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak és kiskorú veszélyeztetése miatt javasolja felelősségre vonni. 

Az ügyészi indítvány szerint a bűnösség teljes körű beismerése, a tárgyalásról való lemondás esetén a büntetés 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 év 6 hónapra felfüggesztett szabadságvesztés, valamint végleges eltiltás bármilyen foglalkozástól, amiben 18 évnél fiatalabb személy nevelése, gondozása, felügyelete, gyógykezelése lenne a feladat.

A vádlott dr. Czipóth Edit bíró kérdésére úgy nyilatkozott, nem kéri tárgyalás megtartását. Legyen végre minél hamarabb ennek az ügynek, de sok minden nem úgy volt, ahogy a vádiratban szerepel, fogalmazott. Erre a kijelentésre tekintettel a bíró tárgyalás megtartásáról, bizonyítási eljárás lefolytatásáról döntött, ez április elején kezdődik el. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában