Megszólal a MoLaRi

2024.03.04. 09:46

Országszerte szirénapróba lesz 11 órakor

Zaol.hu

Megszólalnak a riasztórendszerek

Fotó: BMOKF

Hétfőn megszólalnak a szirénák 11 órakor. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős beruházásaként az alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) rendszert telepített.  

A MoLaRi-rendszert Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala vármegyében és Budapesten építették ki, ennek során 768 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek. A MoLaRi rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

Március 4-én, hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű, teljes körű próbájára kerül sor. Ebben az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák. Zala vármegyében az alábbi települések érintettek: Újudvar, Gelsesziget, Zalaegerszeg, ez 27 riasztó végpontot jelent.

A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon.

A hangos üzemű (teljeskörű) próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Szöveges rész: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! 
Most a katasztrófariadó jelzését hallják” a szöveges részt követően azonnal következik a sziréna jelzés: „Katasztrófariadó” jelzés kiadása
Két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.
Szöveges rész: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba!  Most a veszély elmúlt jelzését hallják” a szöveges részt követően azonnal következik a sziréna jelzés: „Veszély elmúlt” jelzés kiadása. 
Kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész:
„A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában