Közel 400 millió forint kárt okoztak

2024.03.04. 10:09

Feketén szolgáltattak 112 tévécsatornát

Illegális műsorszórással sértette meg 21 televíziós társaság szerzői jogait három férfi.

Arany Gábor

21 tévé-társaság 112 csatornáját lehetett elérni "feketén"

Fotó: Illusztráció

A történtek miatt büntetőeljárás indult, ebben nemrég született vádirat, amiről dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást.

Ennek lényege szerint az ügyben megvádolt három férfi 2015 júniusa és 2020 júniusa között televíziós szolgáltatók szervereire rácsatlakozva a saját maguk által létrehozott weboldalon működtetett online streaming-szolgáltatást. Ezen a saját előfizetőiknek biztosították különböző televíziócsatornák adását, de a szerzői jogdíj megfizetése nélkül.

A vádirat szerint az elsőrendű nagykanizsai vádlott és budapesti bűntársa hozta létre a weboldalt, majd a másodrendű vádlott fővárosi lakásában kialakított technikai háttérrel 21 televíziós társaság jogtulajdonosainak engedélye nélkül végeztek műsorszórást. Ezt a felhasználók a weboldalon való regisztrációval tudták igénybe venni előfizetési díj fizetése mellett.

A vádlottak több mint 3000 felhasználó részére nonstop elérhető, online tv-szolgáltatást kínálták 112 magyar nyelvű csatornával.  Az alapcsomag díja 2000 forint volt havonta, az extra csomagért a regisztrált felhasználóknak 5000 forintot kellett fizetni, amit a harmadrendű vádlott nevére nyitott PayPal számlára kértek utalni. A szerzői jogi törvény értelmében a televíziószervezet hozzájárulása szükséges műsorának közvetítéséhez, amely belépti díj ellenében hozzáférhető csak a közönség számára. A vádlottak az illegális televízió szolgáltatást engedély és a szerzői jog jogosultja részére járó díjazás megfizetése nélkül üzemeltették.

A trió tagjai az illegális műsorszórásból befolyó bevételen megosztoztak. Tevékenységükkel összesen 21 tv-társaságnak –  mint a szerzői jogok tulajdonosainak – közel 400 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése, valamint pénzmosás miatt emelt vádat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában