Összezsúfolt ketrecekben

2024.02.20. 08:44

Védett madarakat csempészett a bolgár autós

Autóval, összezsúfolt ketrecekben próbált egy bolgár férfi Hollandiába juttatni 100 darab különböző díszmadarat. Néhány állat már az utazás közben elpusztult.

Arany Gábor

Műanyag dobozokba zsúfolta össze a madarakat

Fotó: NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóság közlése szerint a pénzügyőrök egy bolgár autót kísértek ki rutinellenőrzésre a pákozdi pihenőhelyre. A járművet vezető férfi azt mondta, hogy bejelenteni való árut nem visz magával. Az egyenruhások elfogadták a nyilatkozatát, de az autó átvizsgálása mellett döntöttek. A csomagtartóban egymásra pakolt, zárt műanyag dobozokban különféle színes, élő díszmadarat találtak összezsúfolva. A sofőr az állatokhoz semmilyen okmányt nem tudott bemutatni.

Egy, a kimentett madarak közül
Fotó: NAV

A járőrök értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, a madarak beazonosítására és a további eljárás lefolytatására. A szakember megállapította, hogy a száz darab, vegyes ivarú díszmadár mindegyike jelöletlen, fajtájukat tekintve többféle sivatagi pinty, vöröshomlokú csicsörke, sivatagi pirok, kövi veréb, tengelicek és magvágó-félék. A sofőr, amint szembesült a hiányosságokkal, azonnal lemondott a madarak tulajdonjogáról. A rendkívül rossz állapotban lévő, törékeny állatokat a hatósági állatorvos a Sukorói Vadmadárkórházban helyezte el, ahol jelenleg is küzdenek a karanténba helyezett madarak életben maradásáért. A víz nélküli hosszú utazás, a változó páratartalom és a nem megfelelő szállítási körülmények következtében már a beszállítás után több mint 20 madár hullott el.

A tengelic madár Magyarországon védettséget élvez, természetvédelmi értéke egyenként 25 ezer forint a faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában