Felhívás

2024.02.27. 15:56

Kerüljük az autóban dohányzást!

Nem múlik el év úgy, hogy ne érkezne olyan jelzés a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, ami a tűzoltókat közutak melletti tarló- és avartűzhöz riasztja. Nem ritka, hogy az így keletkező füst veszélyezteti a forgalmat, a tűz pedig a környező élővilágot. Érdemes tudni, hogy a szabadtéri tüzek jelentős része emberi mulasztásra vezethető vissza, így például egy autóból kidobott, nem megfelelően eloltott cigarettacsikk is okozhat akár nagy kiterjedésű tüzet. Kis odafigyeléssel a problémák elkerülhetők!

Zaol.hu

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt tanácsolja a közlekedőknek, hogy lehetőség szerint a járműben egyáltalán ne gyújtsunk rá, ez ugyanis veszélyeket rejt magában! Célszerű inkább pihenőt tartva hódolni a szenvedélynek, ugyanis a dohányzás a vezetéstől is elvonhatja a figyelmet, amelyből potenciálisan közúti baleset is lehet! Azok a dohányosok, akik mégis a gépkocsiban való füstölést választják, használják az autókban elhelyezett hamutartót, és ne az ablakon hamuzzanak ki! 

Előfordulhat ugyanis, hogy a menetszél miatt kiesik a parázs, vagy maga a cigaretta. Ez kültéri tűzesetekhez vezethet, ezért annak elszívását követően a csikket ne dobjuk ki az ablakon, hanem a hamutartóba nyomjuk el, az utazás végéig pedig tároljuk ott. Amennyiben azt érzékeljük, hogy továbbra is füstöl, húzódjunk félre, és győződjünk meg arról, hogy a megfelelő módon oltottuk-e el. A nem megfelelően eloltott cigarettából akár gépjárműtűz is keletkezhet!   Fontos, hogy figyelmünket ne kerüljék el ezek az apró részletek, mert ezzel utastársaink, és a többi közlekedő életét is megóvhatjuk!–Írja a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában