A lebukott kereskedő a mulasztási bírság mellett a szellemi tulajdonjogok megsértése miatt eljárásra is számíthat

2024.02.09. 13:34

Kalózmásolatú felnőttfilmekkel seftelt feketén

Adószám nélkül seftelt másolt felnőttfilmekkel az a férfi, akinek online hirdetéseire a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai is felfigyeltek.

Arany Gábor

Az eladásra váró DVD-k

Fotó: NAV

Az adóhatóság közlése szerint ellenőreik telefonon rendeltek egy százdarabos #DVD-gyűjteményt 30 ezer forintért a fővárosi "filmkereskedőtől". A csomagot az eladó budapesti lakása előtt vették át, a filmek ellenértékéről azonban sem nyugtát, sem számlát nem kaptak. Miután a NAV munkatársai igazolták magukat, férfi lakásában folytatódott az ellenőrzés. A helyszínen további, csaknem 1400 DVD-lemezt találtak, valószínűsíthetően szellemi tulajdonjogot sértve sokszorosított, erotikus  filmtartalommal.
Az eladó azzal védekezett, hogy csak szabadulni akart az „évek alatt felgyűlt” holmitól, ezért egy online apróhirdetési oldalon kezdte árulni a filmeket. A lakásban sorakozó, gondosan felcímkézett, írott DVD-lemezek azonban egyáltalán nem tűntek használtnak. Az sem állta meg a helyét, hogy csupán egy hónapja üzletel a filmekkel az eladó, hiszen hirdetései már több hónapja fent voltak az interneten. Vevői jellemzően átutalással fizettek, ő pedig postán küldte el a DVD-ket. Beismerte, hogy mindezzel rendszeres bevételt, mintegy 20-40 ezer forintot szerzett havonta.
A NAV munkatársai a gyűjteményt lefoglalták, az árus pedig mulasztási bírságra számíthat, mert adószám nélkül végzett adóköteles tevékenységet. A szellemi tulajdonjog megsértése miatt eljárásra számíthat.
Az adóhatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy folyamatosan monitorozza az online piactereket, közösségi oldalakat, komplex ellenőrzéseket végez az e-kereskedelem különböző platformjain, hogy megszüntesse a költségvetésnek, a fogyasztóknak és a tisztességes kereskedőknek is kárt okozók működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában