Alkotói pályázat

2024.02.23. 12:32

Tűzvédelemről gyerekeknek

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére. A pályázat felmenő rendszerű, első körben területi szinten bírálják el a beérkezett műveket. A területi szinten első helyezést elért alkotások az országos versenyben vesznek részt.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az országos pályázat fővédnöke Dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (továbbiakban: OTB) elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke Fülep Zoltán tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az OTB ügyvezető elnöke. A Zala vármegyei pályázat védnöke: Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. A Zala vármegyei bírálóbizottság elnöke Arany Gábor, a Zalai Hírlap újságírója.

A pályázat célja, hogy az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a lakástüzek megelőzését, vagy a tűzoltó hagyományokat. A pályázaton az iskolások két téma közül választhatnak:

  • „A füstérzékelő életet menthet”

valamint a magyar–török kulturális évadhoz kapcsolódóan

  • „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága”

A benyújtható alkotások kategóriái: 

  • Kézműves alkotás: A/3-as vagy A/4-as méretű ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, pasztell kép, plakát vagy bármely más szabadkézi technikával készített (pl. papír, gyurma, agyag) legfeljebb 30×30×20 cm méretben alkotás). Mindkét témakörben, 3 korcsoportban díjazzuk az alkotásokat: 6-10 év, 11-14 év, 15-18 év
  • Digitális Alkotás: 30-60 másodperc hosszúságú film vagy animáció. Mindkét témakörben nyújtható be alkotás. 
  • Irodalmi alkotás: Gróf Széchenyi Ödön életéről szóló költemény vagy tanulságos történet, legfeljebb két A/4-es oldal terjedelemben. 

Az alkotásokat kézműves- és irodalmi kategóriában egyénileg, digitális kategóriában egyénileg vagy legfeljebb 3 fős vagy csapatban lehet elkészíteni. 

Benyújtás módja: az alkotásokat postai úton (kézműves vagy irodalmi alkotás), e-mailen (digitális vagy irodalmi alkotás) vagy előzetes egyeztetés után személyesen, a téma, korcsoport és kategória megjelöléssel a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 54., [email protected]) részére kell megküldeni. Az alkotás leadásakor a letölthető adatlapot/hozzájáruló nyilatkozatot is le kell adni az alkotáshoz rögzítve az alábbi adatok pontos kitöltésével: pályázó neve, életkora (a pályázat beérkezési határidő napján betöltött életkor), kapcsolattartási e-mail cím, telefonos elérhetőség.

Beérkezési határidő: 2024. április 21.

Díjazás: a Zala vármegyei bírálóbizottság az iskolások pályázatai közül korcsoportonként, kategóriánként 3-3 alkotást díjaz, az első helyezett alkotások automatikusan részt vesznek az országos döntőben is! Az országos verseny nyertesei külön díjazásban részesülnek.

Az az iskola, ahonnan országosan az iskola teljes létszámához viszonyított arányban a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb iskola 2024” címet, amely együtt jár a tűzoltóság egyszeri, az intézményben tartandó bemutatójával (füstsátor, tálcatűzoltás, olajtűzoltás, roncsvágás) és tűzvédelmi oktatás megtartásával.

Zala vármegyei eredményhirdetés: 2024. május 31-ig 

Az országos díjátadó: 2024. június 14. Budapest

További információ: [email protected] – írja a katasztrófavédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában