Bűncselekményből származó devizából vett kriptovalutát

2024.01.23. 13:14

Home office munkából pénzmosás lett

A Keszthelyi Járásbíróság előkészítő ülésén hozott jogerős ítéletet annak a nőnek az ügyében, aki tudtán kívül követett el bűncselekményt.

Arany Gábor

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az egerszegi törvényszék tájékoztatása szerint az ügyben vádlottá lett 20 éves nő 2022 őszén interneten keresztül végezhető munkaviszonyt kívánt létesíteni. Ezért regisztrálta magát egy közösségi oldal home of­fice csoportjában. A fiatal nő egy itt talált hirdetés alapján ismeretlen személlyel munkaviszony létesítésében állapodott meg azzal, hogy írásbeli szerződést később kötnek, de erre nem került sor. A keszthelyi nő munkája abban állt, hogy a saját bankszámlájára rendszeresen érkező devizából kriptovalutát vásárolt egy alkalmazáson keresztül, azaz a kapott pénzt átkonvertálta bitcoinra, amit aztán továbbított az erre a célra kapott IP-címre. A megegyezés szerint a fiatal nő utalásonként meghatározott fizetségben részesült. A nő a 2022. november 22. és december 29. között a bankszámlájára érkező deviza – jellemzően 50-500 euró – eredetéről nem bizonyosodott meg, pedig azok bűncselekményekből  származtak.  A nő számlájára  10 alkalommal összesen 3 440 euró (közel 1,4 millió forint) érkezett, amelynek zöméből kriptovalutát vásárolt, és a megállapodásnak megfelelően továbbította.  

A Keszthelyi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki gondatlanságból elkövetett pénzmosás vétségében, ezért 1 év próbára bocsátotta. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában