Fellebbezés után

2023.12.05. 16:08

Taglózó kalapáccsal ütötte agyon a testvérét

Jogerősen is 10 év börtönre ítélte a bíróság azt az újudvari férfit, aki megölte a testvérét.

Arany Gábor

Halálos fegyverré vált a taglózó kalapács

Fotó: Rendőrség

A halálos csapásokhoz vezető konfliktus 2022. október 30-án történt Újudvaron egy Fő utcai háznál. Itt élt két bátyjával az 1978-ban született Cz. Áron, aki közmunkásként, illetve alkalmi munkákból jutott némi keresethez. Három évvel idősebb fivére nem dolgozott, de a harmadik testvér rokkantnyugdíja némi bevételt jelentett számukra. A két munkaképes testvér rendszeresen ivott, az idősebb gyakran követelt pénzt öccsétől, emiatt gyakori volt közöttük az erőszakba torkolló vita. Ez történt 2022. október 30-án délután is, amikor a 44 éves férfi egy liter bort megivott; bátyja pedig négy óra körül ért haza, és ő is ittas volt. Pénzt követelt az öccsétől, ezen összevesztek, amit a fiatalabb megelégelt, és megfenyegette testvérét, ha még egyszer pénzt kér tőle, megöli. Nem üres fenyegetés volt, mert átment a szerszámoskamrába, magához vette a közel egy méter hosszúságú, 14x14x9 centis vasfejű taglózó kalapácsot és visszatért az udvarra. Ott a fivére megint követelőzött, még lépett is az öccse felé, mire ő beváltotta fenyegetését, ököllel közepes erővel a testvére arcába csapott, majd a földre arccal zuhanó bátyja fejére még kétszer nagy erővel a kalapáccsal is lesújtott. A súlyos roncsolásokat okozó ütésektől a bátyja szinte azonnal életét vesztette. Ezután Cz. Áron a közel 130 kilós bátyját a hátsó kertbe húzta, hogy elrejtse, talicskát tolt a holttest mellé, közben kétszer bele is rúgott. Ennek azonban már szemtanúja volt egy utcabeli férfi, aki az ütéseket megelőző vitát is hallotta, odaszaladt a fekvő emberhez, hogy segítsen, majd a látvány miatt értesítette a rendőrséget. A szakértői vélemények szerint az áldozat vérében 2,52-2,69 ezrelék alkoholkoncentráció volt kimutatható, míg a tettesnél 2,6-2,76 ezreléket mértek, ami súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot eredményezett.
A védelem az erős felindultságot, a sértetti közrehatást hozta fel érvként; utóbbit az elsőfokú ítélet meghozatalánál figyelembe vették, míg az erős felindultságot nem látták bizonyítottnak.
Az ítélet ellen az ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért, a vádlott és védője a minősítés megváltoztatásáért és enyhébb büntetés érdekében jelentett be fellebbezést.
Az ügyben másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla az egerszegi törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta, ily módon az jogerős.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában