Megszegte a munkavédelemről szóló törvény előírásait

2023.11.16. 07:57

Súlyosan megsérült a gépkezelő munkatársa

Targonca szorította autóhoz a dolgozó lábát, az emelőgép vezetője ellen büntetőeljárás indult.

Arany Gábor

Elindult a targonca a lejtőn

Fotó: Ügyészség

A nemrég vádemelésig jutott ügyről dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. E szerint a figyelmetlensége miatt vádlottá lett 44 éves zalaegerszegi férfi raktárosként dolgozott egy helyi vállalkozásnál, ahol az ehhez szükséges végzettség megszerzését követően munkakörébe tartozott a raktárban elhelyezett anyagok mozgatása targoncával. A férfi 2023. május 15-én - kéthetes vezetői engedélye birtokában - a vállalkozásnál üzletkötői munkakörben dolgozó munkatársától azt a feladatot kapta, hogy egy 60 kg tömegű raklapot targoncával helyezzenek el a cég tehergépkocsijának zárt rakterébe. A raktáros férfi targoncával felemelte és kivitte a munkatársa által megjelölt raklapot a tehergépkocsihoz, ami az épület mögött, enyhén lejtős, aszfaltozott úton állt. Ezt követően a targonca nem teljesen leeresztett villájáról az üzletkötő és további két dolgozó kézi erővel levette a kármentő raklapot, hogy aztán azt beemeljék és elhelyezzék a tehergépkocsi rakterében. A targoncás ebben segíteni akart munkatársainak, ezért a gépéről leszállt, és ő is odament a tehergépkocsi hátsó részéhez. E közben azonban elmulasztotta a targonca kézifékjét behúzni, továbbá nem engedte le a targonca emelőkészülékét sem teljesen az úttestre, és a kulcsot sem vette ki a gyújtáskapcsolóból. Emiatt a lejtős területen a targonca elindult, gurulni kezdett dolgozók felé, majd az emelővilla hátsó része az üzletkötő bal lábának ütődött és a tehergépkocsi hátsó lökhárítójához nyomta. Ezt észlelve a raktáros sietve visszaült a targoncára, elindította és hátratolatott.

A baleset következtében a dolgozó nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A vádirat megfogalmazása szerint a baleset bekövetkezésének az volt az oka, hogy a vádlott targoncavezetőként megszegte a munkavédelemről szóló törvény előírásait. E szerint a munkafolyamatot, technológiát, munkaeszközt, anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók, sem a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét és biztonságát ne veszélyeztesse. Megszegte továbbá az általa vezetett targoncához kiadott kezelési utasítást, ami előírja, hogy mielőtt a targoncát elhagyják, a motort le kell állítani, az emelőkészüléket le kell engedni, a kéziféket be kell húzni és a kulcsot a gyújtáskapcsolóból ki kell venni. Lejtős felületen álló rakodótargoncát fékezőék segítségével kell biztosítani.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a targoncavezető ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában