Visszatért, hogy eltüntesse a nyomokat

2023.11.23. 09:13

Kétszer gyújtotta fel a lakatlan házat a nemespátrói férfi

A Nagykanizsai Járásbíróság jogerősen elítélte azt a férfit, aki egy fotel meggyújtásával 12,6 millió forint kárt okozott.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stock Studio 4477

Az egerszegi törvényszék közlése szerint  a 30 éves, büntetett előéletű, nemespátrói férfi ittas állapotban 2022. június 28-án este  fél nyolc körül hazafelé tartott, mikor hirtelen ötlettől vezérelve felkereste a 2021 májusában elhunyt ismerőse lakatlan, száz négyzetméteres házát a Rákóczi utcában. Az épülethez érve az ott talált fazékra felállt, majd a lakóház ablakát kitörte, bemászott, és a szobában az ágya melletti fotelt öngyújtóval meggyújtotta.  A tűz a szobában gyorsan terjedt, ugyanis ott az elhunyt tulajdonos örököse nagy mennyiségű már nem használt ruhaneműt, illetve egyéb tárgyat halmozott fel. A gyújtogató pár percig tétlenül nézte a lángokat, majd távozott. A lángokat a környéken lakók észlelték és értesítették a tűzoltókat. A felgyújtott szoba teljesen kiégett a bútorokkal együtt, azonban a láng nem terjedt tovább. A hő és a füst az épület többi részét károsította, a vakolat lemállott, a villanyvezetékek megolvadtak, a ház belseje kormos lett. 

A történtek miatt nyomozás indult, és a férfi attól tartva, hogy lebukik, 2022. szeptember 9-én este  visszatért a Rákóczi utcai házhoz, hogy a nyomokat eltüntesse. Bemászott a ház kiégett ablakán, és a pincefeljáróban papírlapokat helyezett a földre, arra gumiabroncsot, majd a papírt rakott és meggyújtotta. A tűz a helyiségben lévő lomokra is átterjedt, mintegy 80 négyzetméteres területen. A kormos füstöt látva a szomszédok ismét kihívták a tűzoltókat.

A Nagykanizsai Járásbíróság a fiatal férfit folytatólagosan elkövetett rongálás bűntettéért őt 90 nap elzárásra ítélte. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi pszichés zavartságát és beismerő vallomását, míg súlyosítóként, hogy büntetett előéletű, a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

Az ítélet - a polgári jogi igény kivételével - jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában