Bíróság ítélte el az autószerelőket

2023.11.22. 16:04

Illegális eszközökkel, szoftverekkel dolgoztak

Adóhatósági ellenőrzés során bukott le három autószerelő, akik munkájukhoz nem jogtiszta eszközöket és szoftvereket használva közel 20 millió forint kárt okoztak.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shuttesrstock

Fotó: Audio und werbung

Az egerszegi törvényszék által kiadott tájékoztatás szerint az elsőrendű vádlott egy zalaegerszegi autószerviz üzemeltetője, akinek két alkalmazottja is a vádlott lett az ügyben. Az illegális eszközökre 2021 szeptemberében az adóhatósági ellenőrzéskor derült fény, amikor a cégnél használt számítástechnikai eszközök programjait és az autó-diagnosztikai eszközöket átvizsgálták. Mint kiderült a szakemberek már több éve olyan szoftvereket használtak az autók elektronikus vezérlőegységeivel való kommunikációhoz, amiket a szerviz üzemeltetője és egyik alkalmzottja illegális internetes oldalakról töltöttek le. A programok eredeti verzióival nem rendelkeztek, szerzői jogdíj megfizetése nélkül, illegálisan jutottak hozzájuk. A másik alkalmazott is tudott a programok eredetéről, ettől függetlenül napi munkájában társaival együtt ugyanúgy használta. A vádlottak a szoftverek szerzőinek összesen 14,6 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A férfiak a szervizelési munkák során a programok futtatásához szintén illegálisan beszerzett, védjegyoltalom alatt álló diagnosztikai eszközöket használtak. Ezek alkalmazásához nem kötöttek felhasználási szerződést, a licence-díjakat sem fizették meg, így a védjegyjogosultaknak összesen 4,5 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2023. november 16. napján tartott előkészítő ülésén hozott ítéletet. A történteket elismerő, a bűnösségüket beismerő és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó vádlottakat társtettesi minőségben bűnösnek mondta ki szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntettében és 6 rendbeli iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntettében. Az I. és a III. rendű vádlottakat 1 év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette és mindkét férfivel szemben 200 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A II. rendű vádlott 8 hónap szabadságvesztést kapott 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztve és 150 ezer forint pénzbüntetést.

A bíróság a szerzői, illetve iparjogvédelmi joghoz fűződő kárigényeket egyéb polgári útra utasította.  

Az ítéletet minden érintett tudomásul vette, így az jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában