Veszélyeket rejthetnek

2023.11.07. 10:00

A mobilfűtésekre is figyeljünk oda, ezek is okozhatnak bajt

Sokan hódolnak Zalában olyan hobbiknak (például barkácsolás, horgászat), amelyek során mobil fűtőkészülékkel, vagy kisebb, hordozható kályhákkal, esetleg más, fűtésre alkalmas berendezéssel igyekeznek melegebb időt varázsolni azokba a helyiségekbe, faházakba, sátrakba, ahol éppen tevékenységüket végzik. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ez komoly veszélyeket rejt magában, tájékoztat a katasztrófavédelem.

Zaol.hu

Forrás: Shutterstock

Ezeknek az eszközök ugyanis - akárcsak a kandallóknak, kályháknak, kazánoknak – folyamatosan levegőre van szükségük, ezért annak utánpótlása a kulcs a megfelelő működtetéshez. Egy jónak ítélt berendezés is meghibásodhat bármikor, ezért szintén nagyon fontos, hogy még mielőtt használatba helyezzük a berendezéseket, győződjünk meg azok működőképességéről.

Kisebb kályhák esetén ellenőrizzük a füstcsöveket, nincs-e lerakódás, ami gátolja a füst megfelelő távozását. Ellenkező esetben az visszaáramolhat az adott helyiségbe, ami nagyon rövid idő alatt életveszélyes állapotokat idéz elő, ráadásul ilyenkor a szén-monoxid is megjelenik. Fontos továbbá, hogy például a horgászházaknál, kabinoknál gondoskodjunk arról, hogy az így működő kályhák ténylegesen jussanak a megfelelő levegő-utánpótláshoz. Ez azt jelenti, hogy szellőztetéssel, vagy egy ablak kinyitásával időközönként pótoljuk a levegőt. Amennyiben nem ügyelünk erre, úgy nagyon könnyen oxigénhiányos állapot léphet fel, azaz elfogy a helyiségből a levegő, ami életveszélyes.

Emellett előfordulhat, hogy hordozható, gázüzemű, úgynevezett szieszta kályhával fűtünk az ilyen helyeken. Nem árt tudni, hogy a nyílt égésterű készülékek mindig az adott helyiség levegőjét használják, ezért óvatosan használjuk ezeket a berendezéseket is, hiszen itt is könnyedén előfordulhat a levegőhiányos állapot, tovább a szén-monoxid veszélye is fennáll. Az oxigénhiányos állapot minden esetben fejfájással, émelygéssel jár, aki ilyet tapasztal a kisebb helyiségben, és hasonló módon fűt, azonnal szellőztessen és menjen ki a friss levegőre.

Fontos továbbá a megfelelő fűtés is, ami azt jelenti, hogy odafigyeléssel tápláljuk a tüzet, annak környezetéből minden éghető anyagot rakjunk el, hiszen egy kis kipattanó szikra másodpercek alatt lángba boríthat egy melléképületet, faházat. A legjobban akkor járunk el tehát, ha biztosítjuk ezeknek a fűtőberendezéseknek a levegőjét, nem tárolunk a környezetükben éghető anyagot, és ami még fontos, hogy ha elhagyjuk a helyiséget, vagy ott aludnánk, várjuk meg, míg kialszik a tűz. A legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha ezeken a helyeken is van füstérzékelő, valamint egy szén-monoxid-érzékelő készülék.

A hordozható, mobil, elektromos fűtőeszközökre is legyünk tekintettel. Ezeket például soha nem szabad letakarni, gyúlékony anyagot a közelükbe tenni, hiszen pillanatok alatt ezek is akár egy nagy kiterjedésű tűzhöz vezetnek. Továbbá fontos, hogy ellenőrizzük ezek kábeleit, nincsenek-e megtörve, meghibásodva. Ha ilyet tapasztalunk, ne használjuk az eszközt.

Baj esetén pedig azonnal értesítsük a 112-es segélyhívó számon a tűzoltókat! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában