A tűzesetek szinte minden esetben megelőzhetőek lennének

2023.11.28. 07:00

A hétvégén két házban is a kipattanó szikra okozott tűzesetet Zalában

Zaol.hu

Forrás: pexels.com

A hétvégén két helyszínen is vegyes tüzelésű fűtőberendezésből kipattanó szikra okozott tüzet Zala vármegyében. A tűzoltók a gyors beavatkozásukkal mindkét lakóépületet megmentették a pusztulástól, de így is károkat okoztak a lángok a berendezés környezetében tárolt használati tárgyakban és a füst az érintett helyiségekben.

Ahogy azt számtalanszor hangsúlyozzuk: a tűzesetek szinte minden esetben megelőzhetőek lennének. Sokan azt gondolják, hogy szerencséjük van és őket a tűz elkerüli, de ez alapvetően nem szerencse, hanem leginkább tudatosság kérdése. A téli időszakban bekövetkező, a lakóingatlanokat érintő tűzesetek jó része a fűtéshez kapcsolódik. Fontos az, hogy mindenki betartsa azokat a tanácsainkat, amelyek az ezzel kapcsolatos megelőzésre irányítják a figyelmet.

Azért, hogy a kályhából, kemencéből, kazánból sparheltből kipattanó szikra ne okozzon tüzet a következőket tartsuk be különösen.

Fontos, hogy megakadályozzuk a szikra, parázs kipattanását, valamint az égő, izzó tüzelőanyag, például fahasáb kiesését a tűztérből. A tűztérajtót tartsuk csukva, a huzatot a huzatajtón át biztosítsuk. Alkalmazzunk szikrafogót, továbbá a tűztér ajtaja előtt fémlemezborítás vagy üveglemez borítás alkalmazása javasolt a padozaton.

Emellett lényeges az is, hogy a vegyes tüzelésű tüzelő és fűtőberendezés környezetében soha ne tároljunk semmilyen éghető anyagot. Ezeket meggyújthatja a kipattanó szikra, de akár a felhevült fűtőberendezés által termelt hő is, ha túl közel vannak.

A tűzesetek által okozott károk mérsékelhetők, ha füstérzékelőt használunk, ami időben jelzi, hogy baj történt.

A kályhából, vegyes tüzelésű kazánból kipattanó szikra által okozott tüzek nemcsak anyagi károkat, hanem akár emberi életeket is veszélyeztethetnek. Ezért mindenkinek felelőssége, hogy betartsa a tűzvédelmi szabályokat és tanácsokat, és így megóvja magát, családját és otthonát a tűzveszélytől - írja a katasztrófavédelem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában