Jogsértések komplett tárháza

2023.09.12. 08:55

Feketén foglalkoztatott, körözött sofőr, jogosítvány nélkül

Már az igazoltatásnál gondja akadt a hatósággal.

Arany Gábor

Szinte minden szabálytalan volt

Fotó: NAV

A Győrben, a Tatai út és a Hecsei út kereszteződésénél tartott pénzügyőri ellenőrzés eredményéről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága adott ki tájékoztatást. A megállított magyar rendszámú teherautóval belföldön szállítottak árut, a gépjárművezető az okmányok átadásakor magyarázkodásba kezdett, mert az adott kategóriájú járműre nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel. Mégis ez volt a legkisebb gondja, ugyanis kiderült, hogy a tachográfkészülékbe nem a saját korongján rögzítette a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó adatokat. Ez után a jogsértések komplett tárháza nyílt meg a pénzügyőrök előtt. 

A sofőr adatainak lekérdezésekor kiderült, hogy a körözési nyilvántartásban is szerepel, de annál a fuvarozó cégnél sem volt minden rendben, ahol a 31 éves férfi dolgozott. A vállalkozás nem tett eleget a foglalkoztatott bejelentési kötelezettségének, és közúti árutovábbítási engedélykivonattal sem rendelkezett a járműre. A fuvarozóvállalkozásnak az árutovábbítási engedélykivonat és a foglalkoztatási szabályok megsértése miatt kell majd felelnie, ebből adódóan több százezer forint bírságra számíthat. A pénzügyőrök a sofőrrel szemben közigazgatási eljárást indítottak, halmazati jogsértései miatt pedig akár félmilliós bírságra is számíthat. Az eljárás végeztével a sofőrt a vezetői engedély hiánya és a nyilvántartás szerinti korábbi kihágásai okán átadták a rendőrség munkatársainak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában