Visszatért, hogy a nyomokat eltüntesse

2023.08.11. 08:03

Kétszer gyújtotta fel a lakatlan házat a férfi

Az épületben közel 13 millió forint kár keletkezett.

Arany Gábor

A nagykanizsai tűzoltók avatkoztak be

Forrás: Katasztrófavédelem

Fotó: Kránitz Antal tűzoltó főtörzsőrmester

Kétszer gyújtotta fel ismerőse nem lakott házát a fiatal férfi, az ügyben büntetőeljárás indult, amelyben nemrég megszületett a vádirat. 

A 30 éves, büntetett előéletű, nemespátrói férfi 2022. június 28-án este fél nyolc körül ittas állapotban hazafelé tartott otthonába, amikor hirtelen ötlettől vezérelve felkereste a 2021 májusában elhalálozott ismerőse lakatlan házát a Rákóczi utcában. Az épülethez érve az ott talált fazékra felállt, majd a lakóház ablakát kitörte, bemászott, és a szobában az ágya melletti fotelt öngyújtóval meggyújtotta. A tűz a szobában gyorsan terjedt, ugyanis ott az elhunyt tulajdonos örököse nagy mennyiségű már nem használt ruhaneműt, illetve egyéb tárgyat halmozott fel. A férfi meg sem próbálta eloltani a tüzet, hanem távozott az ingatlanból. A lángokat a környéken lakók észlelték, ezért értesítették a tűzoltókat. Az oltás ellenére a szoba és annak teljes bútorzata megégett, a tűz a szobából nem terjedt tovább, de a hő és a füst az épület többi lakrészét is károsította, a vakolat lemállott, a villanyvezetékek megolvadtak, a ház belseje kormos lett. Az esetről annak idején a katasztrófavédelem azt közölte, hogy kigyulladt és teljes terjedelmében égett a száz négyzetméteres családi ház egyik szobája. A riasztott nagykanizsai hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe, és két vízsugárral megfékezték a lángokat. A tűzoltók a füsttel telítődött ingatlant kiszellőztették, átvizsgálták a padlásteret, de oda a tűz a gyors beavatkozásuknak köszönhetően nem terjedt át. A házban senki sem tartózkodott. 

A nemespátrói férfi 2022. szeptember 9-én este visszatért a Rákóczi utcai házhoz, hogy a nyomokat eltüntesse. Bemászott a lakóház kiégett ablakán át, majd a pincébe ment, a feljárónál papírlapokat helyezett a földre, arra gumiabroncsot, majd a papírt cigarettával meggyújtotta, amitől a gumi lángra kapott, a tűz a helyiségben tárolt lomokra is átterjedt, más helyiségre viszont nem. A kormos füstöt észlelve a szemközti szomszéd értesítette a tűzoltókat, akik kiérve a tüzet ismét eloltották. A katasztrófavédelem beszámolója szerint tűz keletkezett lakatlan családi ház pincéjében Nemespátrón a Rákóczi Ferenc utcában. A helyiségben használaton kívüli tárgyak égtek mintegy nyolcvan négyzetméteren. A nagykanizsai hivatásos tűzoltók légzésvédelem mellett behatoltak az épületrészbe, majd vízsugárral megfékezték a lángokat. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz az ingatlan egyéb részeire nem terjedt át.

Az épületben a gyújtogatások következtében közel 13 millió forint kárt keletkezett, ami a nyomozás során nem térült meg.

A vármegyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Jánky Judit közlése szerint a Nagykanizsai Járási Ügyészség jelentős kárt okozó rongálás bűntette miatt emelt vádat a 30 éves nemespátrói férfival szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában