Égő benzines palackot dobtak az autó platójára

2023.08.14. 08:01

Haragosukra akarták gyújtani a házat

Közvetlen életveszélyt jelentett volna a családi házban tartózkodók számára.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prazis Images

Haragosuk házát akarta felgyújtani két fiatal férfi, hamarosan bíróság dönthet  a történtekről. A nemrég vádemelésig jutott büntetőeljárásól dr. Jánky Judit, a vármegyei főügyészségi sajtószóvivő adott ki tájékoztatót. E szerint az ügyben vádlottá lett 21 éves zalakomári férfi és 23 éves galamboki társa 2022. április 23-án este értesült arról, hogy rokonukat egy galamboki szórakozóhelyen megverték, ezért elhatározták, hogy bosszúból tüzet okoznak haragosuk házánál. Ennek érdekében másnap délelőtt autóval körbejárták a galamboki ház környékét, majd dél körül a benzinkúton 1,5 literes műanyag palackot töltöttek meg motorbenzinnel, majd  meggyújtva rádobták a kiszemelt család házamelletti autóbeállóban parkoló gépkocsi nyitott platójára, majd távoztak. A gépkocsi rakterén felcsapott a tűz, ráadásul ott két darab, gázolajjal teli 20 literes műanyag kanna is volt. A platós autó mellett parkolt még egy személygépkocsi, attól fél méterre pedig 11,5 kg-os PB-gázpalack állt. A lakóépület kocsibeálló felőli falának alsó részén húzódott az épületbe vezető központi gázcső is. A platón égő tűz hőjétől a gépkocsi rakfelülete felett 2 méterrel húzódó fából ácsolt féltető alján a műanyag tetőfólia 6 négyzetméteren megolvadt. A tüzet észlelő család azonnal közbeavatkozott, a platóról ledobálták a kannákat, az autóval kitolattak a beállóból, a műanyag palackot és a kifolyt égő folyadékot ronggyal csapkodva eloltották. 

A vádirat megfogalmazása szerint a beavatkozásuk nélkül a tűz átterjedhetett volna a gázolajos kannákra, a gépkocsibeálló faszerkezetére, onnan családi ház tetejére, illetve a lakóépület egészére. Az emiatt leomló épületszerkezetek, valamint a beállóban parkoló másik személygépkocsi tüzének következtében megsérülhetett volna a lakóépület falán húzódó gázvezeték, és a kiáramló földgáz fokozta volna az égés intenzitását. Mindez közvetlen életveszélyt jelentett volna a családi házban tartózkodó három személy, köztük egy kiskorú gyermek számára, valamint veszélyeztette volna a házban a vagyontárgyakat is.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség közveszély okozása bűntett kísérlete miatt emelt vádat a két férfivel szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában