Csalások, ittas vezetők…

2023.04.08. 19:00

Nőtt a bűncselekmények száma Zalaszentgróton

Beszámolót hallgatott meg a zalaszentgróti önkormányzat a helyi rendőrőrs tavalyi tevékenységéről a legutóbbi, március végén tartott ülésén.

Szabó Judit

Fotó: Berán Dániel

Fáner Csaba rendőr alezredes, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Zalaszentgróti Rendőrőrsének megbízott őrsparancsnoka foglalta össze a főbb adatokat és tendenciákat a képviselő-testület számára a város közbiztonsági helyzetéről.

A jelentés szerint a településen a regisztrált bűncselekmények száma tavaly az előző évhez képest 37-ről 48-ra nőtt. Korábban, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben csökkenés mutatkozott e téren, majd 2022-ben növekedés, ugyanakkor a tavalyi év az elmúlt 10 év adataihoz viszonyítva a 3. legjobb év volt, emelte ki Fáner Csaba.

A regisztrált bűncselekmények számának emelkedését a beszámoló szerint az okozta, hogy történt 8 csalás (internetes áruvásárlások, pénzintézetek nevében megtévesztő hívások stb.), 4 alkalommal feltörtek közösségi oldalakat, 3 esetben megsértették a hulladékgazdálkodás rendjét, az előző évinél néggyel több személyi sérüléses közúti baleset történt (összesen 9) és néggyel több ittas vezetővel szemben indult eljárás. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos bűncselekmények száma az egész rendőrkapitányság területén növekszik. A rendőrség közölte: kiemelt feladatként kezeli ezeket az ügyeket.

A kiemelten kezelt bűncselekmények közül legtöbb esetben lopást követtek el, 2022-ben Zalaszentgróton 9 alkalommal, akárcsak 2021-ben. A város területén tavaly nem volt gépjárműlopás és -feltörés, sem súlyos vagyon elleni erőszakos bűncselekmény (rablás, kifosztás, zsarolás).

A jelentés szerint továbbra is komoly veszélyt jelentenek a nem helyi elkövetők, akik a Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén szezonálisan és egész évben keresik a lehetőségeket utazó bűnözőként. Továbbra is gondot okoznak a rendőrkapitányságnak a - főként szórakozóhelyek környékén elkövetett - garázdaságok, testi sértések, amelyek nyomozása ugyan rendszerint eredményes, de nagy energiákat köt le, nagy kihívást jelent, értékelt a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában