Hiába a bírósági végzés?

2023.01.26. 14:58

Ittasan, az eltiltás dacára autóztak, balesetet szenvedtek

Ivócimborák indultak autózni, bár korábban mindkettőjüket eltiltották a járművezetéstől, aztán balesetet is szenvedtek - immár bíróság dönt az ügyükben.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció!

A történtek miatt elsőrendű vádlottá lett, 1997-ben született zalaegerszegi férfit a járásbíróság 2021. június 9-én ittas járművezetés miatt 120 ezer forintra büntette és 8 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. Ismerősét, egy 1982-ben született pákai férfit - ebben az ügyben a másodrendű vádlott - pedig a járásbíróság 2019. április 25-én ittas járművezetés miatt 240 óra közérdekű munkára ítélte és 22 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. Ez őt nem tartotta vissza, amit bizonyít, hogy újabb ittas járművezetés miatt a bíróság 2020. szeptember 29-én visszaesőként 90 nap elzárásra ítélte és 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Ilyen előzmények után a két férfi 2021. július 16-án este tíz körül együtt poharazgatott a zalaegerszegi férfi házában. Hajnalig múlatták így az időt, a házigazda láthatóan leittasodott. Ennek ellenére, amikor hajnalban kérte a társát, hogy az egy hete vásárolt személyautóját kipróbálhassa, ő nem mondott nemet. Az udvaron álló autója indítókulcsát átadta társának, aki volán mögé ült, ő meg a jobb oldalon foglalt helyet, majd útnak indultak. A Bazitai úton haladtak, majd jobbra, a Toposháza utcára akart bekanyarodni a sofőr, de az ittassága okozta figyelmetlensége miatt a jármű a nedves aszfalton megcsúszott, letért a vízelvezető árokba, majd a járdán áthajtott és a Bazitai út 1. számnál a kerítés betonlábazatának ütközött. A balesetben az autó és a kerítés megrongálódott. Mint kiderült, a sofőr közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt a balesetkor.

A főügyészségi sajtószóvivő, dr. Pirger Csaba közlése szerint a Zalaegerszegi Járási Ügyészség a fiatalabb férfi ellen az eltiltás hatály alatti ittas járművezetés, míg visszaesőnek minősülő társa ellen járművezetés tiltott átengedése miatt emelt vádat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában