Spirituális tanítónak adta ki magát

2022.11.28. 12:37

A hit, a hiszékenység vámszedője ellen emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség

Magát spirituális tanítónak kiadó férfi élt vissza a hozzá fordulók bizalmával. Elhitette velük azt is, hogy a pénzben mérhető javak számára jelentőséggel nem bírnak. A nemrég vádiratba foglaltakból azonban kitűnik, hogy ez nem így volt.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr Pirger Csaba közlése szerint az 1953-ban született zalaegerszegi férfi évtizedek óta tevékenykedett saját magát spirituális energiával gyógyító mesternek kiadva. Főként csoportos foglalkozásokat tartott, de az is gyakorta előfordult, hogy egyénileg fogadta „betegeit, tanítványait”.

A személye köré csoportosuló, gyógyításra, lelki útmutatásra, tanításra vágyó emberek több településen, Zalaegerszeg-Jánkahegyen, Böhönyén, Nagylengyelben, Nagykanizsán, Pécsett, Budapesten és különböző Somogy megyei településeken fokozatosan közösségekbe olvadva elköteleződtek a magát Jézus inkarnációjaként feltüntető, ekként „gyógyító és lelkeket mentő mester” tanításai iránt. Ő pedig a hozzá látogató személyek bizalmába férkőzve, velük érzelmi függőséget teremtve nem csupán életelveiket, de életvitelüket, pár- és pályaválasztásukat, anyagi vonzatú döntéseiket is önkényesen igazgatni, befolyásolni kezdte. Igehirdetése arra inspirálta követőit, hogy nemes és önzetlen okok alapján az általa konkrétan megjelölt, jellemzően jótékony vagy az ő életét előbbre vivő célokra különböző összegeket adományozzanak, illetve adjanak át számára, nem sejtvén, hogy ezt a pénzt nem az általa megjelölt célra fogja felhasználni, hanem saját luxus életvitelére fordítja.

Áldozatai egy része mindvégig hitt neki, másoknak nem volt merészségük a bűvköréből kitörni, mivel elhitette velük, hogy aki hátat fordít neki, "elárulja őt", az megbetegszik, mivel megszűnik felette a mesteri gondoskodása, energiája, az általa biztosított védettség. Ennek eredményeként biztos nyugalomban folytathatta „hívei” testi, lelki és anyagi kizsákmányolását. Ilyen előzmények után és körülmények között személyt sértettet tévesztett meg csalárd módon azzal a céllal, hogy a tőlük megszerzett pénzösszegeket a saját céljaira fordítsa.

Az áldozatok között volt orvosnő is, akit csalárd befektetési történeteivel 14 millió forinttal károsított meg, másoktól ingatlanügylettel csalt ki 10 millió forintot. Több millió forintra rúgott az a pénz is, amit jótékony célokra kért, ám ezt saját magára költötte.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a férfi ellen 22 rendbeli, különbözőképpen minősülő csalás, valamint garázdaság miatt emelt vádat. Ez utóbbi azért, mert, amikor az egyik átvert ügyfele 2019. május 8-án este a férfit teskándi lakásnál felkereste, hogy számoljanak el egymással anyagilag, a spirituális tanító üvöltve szidalmazni kezdte a nőt meg a társaságban lévő férfit. Autójukat ütötte, fenyegetőzött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában