Zala megye

2021.10.20. 21:00

Elektromos veszélyek

A rövidülő nappalok, a hűvösebbre forduló idő miatt egyre többet tartózkodunk otthon, ahol sok elektromos eszközt használunk, ami akár veszélyt is jelenthet, erre figyelmeztet a katasztrófavédelem.

ZH

Kezdeti lépésként érdemes füstérzékelő készüléket beszerezni, hiszen legtöbbször nem a lángok okozta hő, hanem a füst jelent halálos veszélyt. A háztartásban egyszerre több elektromos készülék üzemel, ami jelentős energiafelvétellel jár, s ha nem megfelelő a hálózat, akkor fokozott a tűzveszély. Fontos, hogy az elektromos berendezéseket használatuk után minden esetben válasszuk le a hálózatról! Ha elektromos hibát észlelünk, minden esetben hívjunk szakembert! A rosszul leszigetelt vezeték vagy túlterhelt hálózat következtében lakástűz alakulhat ki.

Gyakran használnak ilyentájt elektromos fűtőeszközt, ami túlterhelve szintén komoly veszélyforrás. Épp ezért túlmelegedés, rendellenes mű­ködés, furcsa, égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le az elektromos berendezést a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból! Használat előtt nézzük át elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve! Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat, több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba! Ne használjunk hosszabbítót, kábeldobot feltekerve! A feltekert kábel terhelve túlmelegszik, megolvad; tüzet, égési sérülést okoz. Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat. A jó kapcsoló és a jó csatlakozó üzem közben nem melegszik. Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat minden esetben szakemberrel javítassuk meg!

Az elektromos tüzet tilos vízzel oltani, ehelyett használjunk porral oltót, vagy homokot, illetve más, nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, ami elzárja az oxigént a tűztől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában