Vádirat

2020.11.24. 11:20

Osztrák vadaskertben nevelt szarvasbikával csaptak be egy vadászt Zalában

Osztrák vadasparkban nevelt gímszarvas bikát tereltek a francia vendégvadász elé, az átverés miatt a napokban született vádirat.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

Ennek lényegét dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette. A Felsőrajk, illetve Pötréte térségében is területekkel rendelkező vadásztársaságot 2017. március 7-én vette nyilvántartásba a járási hivatal. A társaságnak tagja volt _ mások mellett _ két harmincas éveiben járó alsórajki, illetve nagykanizsai férfi, utóbbi ismeretséggel rendelkezik Ausztriában is. Még az év nyarán Karintiába utaztak egy gímszarvasok vadaskerti tenyésztésével foglalkozó 38 éves osztrák férfihez, akivel megbeszélték, hogy értékes trófeával rendelkező gímszarvas bikát vásárolnak tőle, és ezt Magyarországra szállítják. Bár mindkét ország törvényei tiltják a nem természetes környezetben felnevelt gímszarvas vadászatát, a terv az volt, hogy a 9000 euróért megvásárolt állatot Magyarországon bérvadásszal lövetik ki, az ezért kapott bevételt pedig a vadásztársaság működtetésére fordítják.

A bikát az osztrák férfi szállította Magyarországra, majd a vadászat előtt Alsórajkra, ahol egy melléképületben helyezték el. Közben a két zalai vadász felajánlotta egy vadászat szervezésével foglalkozó cég képviselőjének a kiváló trófeával bíró, általuk régóta megfigyelt bikát kilövésre, elhallgatva az eredetét.

A cég képviselője a helyszínen akarta bikát megtekinteni, erre azonban ott nem került sor, mondván egy vadőr figyeli távolabb az állatot, félő, hogy megriad, és elmegy. Ezért a kanizsai vadász csak fotót küldött a bikáról, azt állítva, hogy az vadkamerával a zalai társaság területén készült, miközben a felvételt az ausztriai szarvastelepen rögzítették. Ezek után a szervező közvetítésével érkezett Franciaországból két vendégvadász a trófeás vad kilövésére 2017. szeptember 3-án Zalakarosra. A vendégeket első alkalommal szeptember 4-én délután a társaság hivatásos vadásza, egy 40 éves felsőrajki férfi kísérte ki a területre, ám az első alkalommal nem mutatott nekik elejthető vadat. Másnap délután újra kiment a két francia vadász a Pötréte és Felsőrajk határában lévő területre, ahová addigra már kiszállította a hivatásos vadász és az osztrák tenyésztő az utóbbi által elkábított állatot. A földön fekvő gímszarvas bika ott megkapta az ellenszert, majd amikor ennek hatására lábra állt, az egyik francia vadász kilőtte. A két zalai vadásztársasági tag az elejtett gímszarvas 15,66 kilós trófeáját 2017. szeptember 11-én bírálatra bemutatta, ami alapján hamis tartalmú közokirat készült. Ezt követően a francia vendég kifizette a vadászat 35 ezer eurós, közel 11 millió forintos ellenértéket.

A feltárt tények alapján a nagykanizsai járási ügyészség csalás, valamint közokirat hamisítás bűntette miatt emelt vádat a három magyar vadász és az osztrák tenyésztő ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában