Kattant a bilincs

2020.10.20. 14:00

Két áfacsaló bűnbandát számoltak fel: a zalai számítástechnikai alkatrészekben utazott

Egy héten belül két dunántúli áfacsaló bűnbandát számoltak fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói. Az egymástól független elkövetői körök közel egymilliárd forint áfát csaltak el szójadara és számítástechnikai alkatrészek kereskedelmével. Tettükért akár 10 év szabadságvesztésre is számíthatnak.

NAV

Forrás: Shutterstock

A két, szinte azonos adókijátszási szisztémát alkalmazó, ám egymástól függetlenül működő bűnbanda más-más termékkörrel ügyeskedett: a győri csoport szójában, a zalai számítástechnikai alkatrészekben utazott.

A termékeket az Európai Unió különböző tagállamaiból nettó áron szerezték be, majd úgynevezett „missing trader” társaságokon átfuttatva értékesítették belföldön. Fizetendő adójukat a bukó cégek által kiállított fiktív számlákkal csökkentették. Ezzel a módszerrel a két cégláncolat összesen majdnem egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

A NAV nyugat-dunántúli munkatársai egy héten belül számolták fel a két bűnözői csoportot, az akcióban ötven helyszínen, több mint száz nyomozó, járőr és informatikus vett részt. A kutatásokon a bizonyítékok begyűjtése mellett nagy értékű autókat, készpénzt foglaltak, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak.

A NAV mindkét ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz. A több százmilliós áfacsalások irányítói letartóztatásban vannak, akár 10 évet is kaphatnak.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában