közveszélyokozás és rongálás

2020.08.04. 10:48

Zalaegerszegen is gyújtogatott a férfi, aki ellen vádat emeltek

Rendszeresen gyújtogatott a fiatal férfi, de az elmeorvos szakértő nem állapított meg olyan egészségügyi problémát nála, ami a beszámítási képességét korlátozta volna; az ügyében a napokban született vádirat.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit tájékoztatása szerint a 25 éves, büntetlen előéletű férfi égést gyorsító anyagot használva 2019. október második felében késő esténként öt helyen gyújtott fel szemetes konténereket Zalaegerszeg belvárosban. A tárolók teljesen kiégtek, a Zala-Müllex Kft.-t emiatt kétszázezer forint kár érte. Előfordult azonban, hogy földszinti lakás ablakán a redőnyt gyújtotta meg, ezt történt Czobor Mátyás utcában, másik alkalommal pedig egy Zrínyi úti telephelyre jutott be, és ott a műanyag zsákokban lévő 50 köbméternyi elektronikai eszközöket lobbantotta lángra. Ezzel 200 ezer forint kárt okozott, ám a tűz átterjedt a közelben parkoló gépkocsira is, amiben 400 ezer forint kár keletkezett. Másik autót is megrongált, mert Petőfi köz 2. előtt parkoló Citroen Jumper gépjármű jobb oldali utas-, és raktér fogantyúit, valamint a jármű jobb oldalán a műanyag díszléceket _ feltehetőleg öngyújtóval _ gyújtotta meg. Itt hetvenezer forintot meghaladó kárt okozott. A férfi október végén Sárvárra költözött albérletbe a Tizenháromváros utcába, és ott is azonnal erőt vett rajta szenvedélye, mert a szomszédos ingatlanon álló félig nyitott szalmatároló pajtáját és az istállót gyújtott fel, ezzel már 3 millió forint kárt okozott.

A gyújtogatások során személyek élete és testi épsége, valamint előre fel nem becsülhető nagy értékű vagyontárgyak kerültek veszélybe, illetve fennállt ennek reális veszélye.

A fiatalember más módon is nyomot hagyott maga után rongálásaival, mert még Zalaegerszegen több alkalommal fekete festékszóró spray-vel az ördög jelképének számító háromszöget, benne fekete körrel és fekete ponttal lévő ábrát festett fel a Landorhegyi úton az egyik társasházra, a közelben lévő további épületekre különféle feliratokat, jelképeket fújt. Az ördög jelképének számító pentagrammával és a 666 felirattal pedig a Mária Magdolna Plébánia északi oldalfalát csúfította el. Ezekkel a műveivel több száz ezer forint kárt okozott.

A férfi elmeorvos szakértői vizsgálata nem tárt fel olyan egészségügyi problémát, ami beszámítási képességét korlátozta volna. A feltárt tények alapján többrendbeli közveszélyokozás és rongálás bűntette miatt emelt vádat ellene a a Zalaegerszegi Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában