fennáll a mérgezés lehetősége

2020.04.24. 15:00

Lesben áll a csendes gyilkos: komoly veszélyt jelenthet a zalaiakra

Április 15-én hivatalosan is véget ért a fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye – erre figyelmeztet a katasztrófavédelmi igazgatóság.

ZH

Fotó: pixabay.com

Nem véletlenül, hiszen ez elmúlt napokban, hetekben több alkalommal is be kellett avatkozni a lakásokban veszélyes szintet elérő szén-monoxid miatt, legutóbb Gősfán lettek rosszul ketten.

A fűtési szezonban valóban több tragédia, mérgezés következik be, de ahol nyílt égésterű vízmelegítő működik, ott egész évben potenciális veszélyt jelent a csendes gyilkosnak is nevezett szén-monoxid. A balesetek általában a készülékek rossz, engedély nélküli telepítése vagy a szellőzés hiánya miatt, esetleg a karbantartás elmaradása nyomán következnek be.

A magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid. Azok a készülékek jelenthetnek veszélyt, amelyek a lakás levegőjét használják az égéshez. Egy nyílt égésterű vízmelegítő nagyon hamar elhasználja a helyiség levegőjét, ha nincs megfelelő szellőzés. A mérgezéses esetek fele a fürdőszobában történik.

Fontos felismerni a szénmonoxid- mérgezés tüneteit. Ez a gáz színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb és a tökéletlen égéskor jön létre. Képes megszüntetni a vér oxigénszállító képességét. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, mert a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könynyen összetéveszthető egyéb betegségek tüneteivel. A magas gázkoncentráció ájulást okoz, és néhány percen belül a halál is beállhat. Ezért a fejfájás, émelygés, szédülés esetén nyílt égésterű berendezés használatakor mindig gondolni kell a mérgező gázra. Tehát ha riaszt az érzékelő, azonnal nyissunk ablakot, és hagyjuk el a helyiséget, lehetőleg szabad levegőre menjünk.

Egyszerűen megelőzhetők a tragédiák: a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót, résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy épp megszüntetni. A gázkészülékeket, fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni, akárcsak a füstelvezetőket. Ne feledjük, családi házakban a kéményseprő csak a tulajdonos kérésére végzi el az ellenőrzést és tisztítást, ami egyébként ingyenes. A megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet. Ilyen készüléket megbízható szaküzletben szerezzünk be, a vásárlás előtt pedig érdemes tájékozódni a katasztrófavédelem honlapján is. Azt azonban ne feledjük, a CO-érzékelő életmentő, de csak jelzi a veszélyt, a hibát nem szünteti meg.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában