A múlt év első feléből válogattunk

2019.01.06. 11:00

Amikor hajó zuhant a sztrádára – Mutatjuk a zalai tűzoltók emlékezetes beavatkozásait

Égő gépjármű, épület, autópályára zuhant hajó, árokba csúszott autóbusz – csak néhány az elmúlt esztendő emlékezetes tűzoltói beavatkozásaiból.

Arany Gábor

Szokatlan látvány: hajó az autópályán Fotó: katasztrófavédelem

A történésekből a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, Cseresznyés Dániel segítségével válogattunk.

Január 29-én kavicsot szállító nyerges vontató hajtott árokba, majd kigyulladt Keszthely és Várvölgy közt. A lángokat a keszthelyi tűzoltók három vízsugárral húsz perc alatt fékezték meg, majd a rakományt átpakolták és daruval végezték el a műszaki mentést. Személyi sérülés nem történt.

Január 30-án délelőtt lakóházzal egybeépített melléképületben keletkezett tűz Kustánszegen, a Templom utcában. A lángok a lakóépület tetejére is átterjedtek. A zalaegerszegi és a lenti tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Oltás közben a melléképületből három gázpalackot hoztak ki, a tűz nem okozott sérülést.

Február 7-én reggel gépkocsikat szállító kamion fordult keresztbe az úttesten az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán, a 218-as kilométernél. A nagykanizsai tűzoltók daruval elvontatták a járművet.

Február 6-án délelőtt családi ház tetőszerkezete gyulladt ki Zalaapátiban, a Jókai Mór utcában. A keszthelyi és a pacsai tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat. A beavatkozáskor három gázpalackot hoztak ki az épületből, személyi sérülés nem történt. Február 27-én délután menetrend szerinti busz csúszott árokba Óhíd külterületén. Senki nem sérült meg, a hét utas mentesítő járattal utazott tovább. A járművet a keszthelyi és a zalaszentgróti tűzoltók munkagéppel kihúzták a hóból, így folytatni tudta az útját.

Március 30-án este kamion pótkocsija gyulladt ki az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 205-ös kilométernél, Nagyrécse határában. A helyszínre Nagykanizsáról érkező tűzoltók, akik három vízsugárral oltották el a lán­goló pótkocsit. A balesetben nem sérült meg senki.

Szokatlan látvány: hajó az autópályán Fotó: katasztrófavédelem

Április 1-jén hajnalban Eszteregnye külterületén, az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 220-as kilométernél kisteherautó és személygépkocsi ütközött. Az előbbi egy trélert vontatott, és a baleset során az ezen szállított hajó a nem megfelelő rögzítés miatt az autópálya Letenye felé vezető oldalára csúszott át, a tréler pedig a két sávot elválasztó szalagkorlátok közé szorult. A nagykanizsai tűzoltók végezték a műszaki mentést.

Április 10-én délelőtt a szalagkorlátot átszakítva az oldalára borult egy személygépkocsi az M7-es autópálya 171-es kilométerénél, Balatonszentgyörgy térségében, a Letenye felé vezető oldalon. A járművet a keszthelyi hivatásos tűzoltók áramtalanították. Az autó vezetője kórházba került. Április 13-án este két személyautó ütközött Letenyén a 7-es főút 227-es kilométerszelvényénél, a Bajcsy-Zsilinszky utcai szakaszon. A mentők, illetve a tűzoltók szabadították ki feszítővágó berendezéssel az egyik autóba szorult két utast, ám életüket már nem lehetett megmenteni. A másik kocsi két utasa könnyebb sérüléseket szenvedett. Április 16-án délután két személygépkocsi karambolozott frontálisan a 76-os főúton, Szentgyörgyvár közelében, a 25-ös kilométernél. A keszthelyi és az alsópáhoki tűzoltók az autók utasait feszítővágó berendezéssel szabadították ki a roncsokból. A négy sérülthöz több mentő és két mentőhelikopter is érkezett.

Április 16-án két autó ütközött frontálisan a 76-os főúton Fotó: katasztrófavédelmi igazgatóság

Április 26-án délután háromszáz négyzetméteren a szemét gyulladt ki egy hulladéktárolóban Nagykanizsa külterületén. A helyszínre a nagykanizsai, keszthelyi és a csurgói tűzoltók vonultak ki, és hat óra alatt négy vízsugárral, a hulladék többszöri átforgatása után tudták teljesen eloltani a lángokat.

Május 10-én délelőtt Zalaegerszeg határában az Egervári úti körforgalomnál tehergépjármű motortere és fülkéje gyulladt ki, majd teljes terjedelemben égett. A zalaegerszegi tűzoltók a lángokat kettő vízsugárral fékezték meg.

Május 14-én két gépkocsi ütközött össze a 76-os főút 43-as kilométerszelvényénél, Nagykapornak és Kisbucsa között. A zalaegerszegi tűzoltók áramtalanították a járműveket, a balesetben hárman sérültek meg.

Június 12-én délelőtt frontálisan ütközött két személygépkocsi a Karmacs és Rezi közötti főút 7-es kilométerénél. A keszthelyi hivatásos tűzoltók az egyik személyautó utasát feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki a járműből. A balesetben ketten sérültek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában