Hőstett

2018.04.19. 14:34

Jutalmat kapott az egerszegi tűzoltó, aki megmentette a szomszédja életét

Hősies helytállásáért igazgatói elismerésben és jutalomban részesült Bezlay Barnabás tűzoltó főtörzsőrmester, amiért szolgálaton kívül szomszédja életét megmentette.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Barnabás 2007. október 1-től teljesít beosztott tűzoltói szolgálatot a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon. Az eltöltött, több, mint tíz év alatt számos káresetnél megfordult már, de ő sem gondolta, hogy egy szomszédja neki, és a gyors segítségnyújtásának köszönheti majd az életét…

Fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A történet március 18 –án délután kezdődött, amikor is a törzsőrmester lakásában lévő szén-monoxid-érzékelő a mérgező gáz kis métékű jelenléte miatt bejelzett a lakásában. Ő természetesen, tette a dolgát, amit ilyenkor a tűzoltók tesznek, elzárta a gázkészüléket, kinyitotta az ablakokat, átszellőztette az egész lakását, a család többi tagjait pedig kiküldte a lakásból. Azonban feltűnő volt Barnabásnak, hogy szinte alig üzemelt a kazán és sosem volt ilyen jellegű probléma a rendszeresen karbantartott készülékkel. 19-én hajnalban ismét a fülsüketítő jelzést hallották a lakásban, azonban ebben az esetben nem is üzemelt az ő kazánja, tehát abból nem szivároghatott a szén-monoxid.

Barna ezt követően nem nyugodott ebbe bele és elkezdte felkutatni a jelzés forrását. Ingatlanukban közös kéményük van a szomszédokkal, így kézbefogta a szén-monoxid-érzékelőjét és felkeltette az éjszaka közepén a szomszédokat, hogy kiderítsék, honnan is szivárog a mérgező gáz. Mindjárt az első szomszédnál jelentkezett is a hiba, mivel meglehetősen nagy értéket mutatott ki a szomszéd hölgy nyílt égésterű készülékénél az érzékelő. Az ott lakó elmondása alapján egyébként egész nap fájt a feje, de mivel nem rendelkezett szén-monoxid érzékelővel, nem is sejtette, hogy ez állhat a fejfájás hátterében. Bezlay főtörzsőrmester elzárta a gázkazánt és átszellőztették az ingatlant. A kiérkező gázszolgáltató szakemberei megállapították, hogy bizony a gázkészülék rendellenesen működik, le van szűkülve az égéstermék elvező csöve, így áramolhatott vissza a lakásba és Barnáék lakásába is a mérgező gáz. A szakemberek elmondása szerint is, biztos, hogy a szomszédja nem élte volna túl az éjszakát, ha nincs Barnabás lélekjelenléte és nem kezdi el felkutatni, hogy vajon miért is jelez kikapcsolt gázkészülék esetén az ő lakásába a szén-monoxid-érzékelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában