Vádemelés

2018.03.21. 11:00

Kontár favágás után áramszünet Zalaszentbalázson

Órákig tartó áramszünetet okozott ezerkétszáznál több fogyasztónál az a favágó, aki hozzá nem értő módon döntött le egy 20 méter magas nyárfát.

Arany Gábor

A nemrég vádiratba foglaltak szerint tavaly tavasszal egy zalaszentbalázsi családi házas ingatlan tulajdonosa megbízta a község közelében erdőműveléssel, fakitermeléssel foglalkozó vállalkozót, hogy a telke végében álló 20 méter magas nyárfát vágja ki. A munkát nehezítette, hogy a telken halad át egy 22 kV-os légvezeték. A vállalkozó úgy ítélte meg, hogy a nyárfa közelében húzódó villanyvezeték miatt csak munkagéppel lehet biztonságosan kidönteni a magas nyárt, és a munkához szükséges hely biztosításához ki kell vágni a kisebb fákat is.

Június 6-án reggel megjelent a telken az erdőművelő vállalkozó egyik alkalmi munkása azzal megbízva, hogy a kisebb fákat eltávolítsa. Az ingatlan tulajdonosa megmutatta a területet, kijelölte az eltávolítandó kisebb fákat. A munkás azonban nem azokat kezdte el kivágni, hanem a 20 méter magas nyárfához lépett, hozzálátott a kidöntéséhez, és ezt annak ellenére folytatta, hogy a telek tulajdonosa figyelmeztette, nem azt a fát kell kivágnia. A munkás azonban úgy ítélte meg, hogy a nyárfa simán el fog férni a villanyvezeték alatt.

A fa rádőlt a vezetékre

Nem így történt, mert kilenc óra előtt pár perccel a földre zuhanó fa rádőlt a Nagykanizsát Hahóttal összekötő középfeszültségű villamos vezetékre. A hatalmas törzs két beton villanyoszlopot kitört és leszakította hat oszlop között a villanyvezetéket.

A szerencsétlen művelettel egy csapásra 1219 fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás. Ez nem csak a lakosságot érintette, nem volt elektromos áram az orvosi rendelőben, az önkormányzatnál, az óvodában és az iskolában sem. Az E.ON szakemberei azonnal hozzáláttak az üzemzavar elhárításához. A szolgáltatást két lépcsőben 13 órára állították helyre aggregátorok bekapcsolásával, de csak az érintett fogyasztók felénél. Teljeskörűen a szolgáltatás csak fél hat körül rendeződött. Az EON-nak a rosszul elvégzett fadöntés közel 1,7 millió forintos kárt okozott.

A történtekről tájékoztatást adva a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a szakszerűtlen munkát végző férfi ellen közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarása miatt emelt vádat az egerszegi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában