vigyázzunk az utakon!

2020.12.03. 07:27

Ónos eső nehezíti a közlekedést Zala megye egyes részein (videó) – Frissítve

A szerdai havazást a hajnali órák folyamán ónos eső váltotta fel.

Szabó Zsófia, met.hu, police.hu, utinform.hu, zaol.hu

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az utak helyenként csúszóssá váltak

A megváltozott időjárási körülmények fokozott óvatosságot és körültekintést igényelnek minden közlekedőtől. Ezért a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a kézi jégkaparó, a jégoldó spray, a téli ablakmosó folyadék, a megfelelően működő páramentesítő;
  • a műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, a gumiabroncsok és a fékrendszer kifogástalan állapota, fontos a megfelelően megválasztott téli autógumi, mert a nyári abroncsok használata 7 °C alatt már nem biztonságos;
  • a száraz, vizes, vagy csúszós útszakaszok hirtelen válthatják egymást, amely különös óvatosságot és figyelmet kíván;
  • lakott területen belül és kívül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra;
  • huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és (természetesen alkoholmentes) italra is;
  • az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetnek be a közlekedéssel és a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.
  • A balesetek megelőzése érdekében az aktuális időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően, fokozott körültekintéssel közlekedjenek!

    Nagykanizsa és környéke

    Nagykanizsa és környékén csütörtök reggelre helyenként csúszóssá váltak az utak a fagyott halmazállapotú csapadéktól. Balesetről egyelőre nincs információnk. Az utak, a járdák síkosságmentesítése jelenleg is zajlik.

    Zalaegerszeg

    A zalai megyeszékhely lakóinak életét szintén megnehezítette az ónos eső. Ráadásul a 74-es főúton baleset is történt.

    Helyzetjelentés Keszthelyről

    Keszthelyen járhatók az utak. Bővebb információk videónkban.

    Fotó: Barankovics Ildikó

    Az utak állapota

    A gyorsforgalmi utak a preventív védekezés nyomán sónedvesek. Az M7-es autópályán Balatonvilágos és Letenye között, illetve az M70-es autópályán vizes a burkolat – közölte az utinform.hu.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése

    Narancssárga riasztás van érvényben

    Tartós, több órás ónos eső lehetséges. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t is megyénkben.

    Fotó: met.hu

    A Dunántúl nyugati felén (kiemelten Vas, Zala megyében és a környező térségekben) délelőttig több milliméternyi, a Dunántúl keletebbi részein jellemzően néhány tized milliméternyi ónos eső valószínű. Az Alpokalján, Kőszegi-, és Soproni-hegységben eleinte több helyen inkább még havazás valószínű, így ott pár cm hóréteg várható, de helyenként 5 cm-t meghaladó mennyiség is hullhat. Délelőtt fokozatosan egyre több helyen olvadás várható, de a Dunántúli-középhegységben és a nyugati tájakon napközben is fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. A csapadék formája napközben egyre nagyobb területen esőre vált át; vegyes halmazállapotú csapadék legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett – írja a met.hu.

    Térképen is nyomon követhető az esőzés

    IDE kattintva elérhető az idokep.hu folyamatosan frissülő térképe.

    Te mit tapasztalsz? Írj nekünk a [email protected] e-mail címre!

    Kapcsolódó tartalom:

    https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/del-zalat-mar-elerte-a-havazas-fotok-4728673/

    Kiemelt képünk illusztráció!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!