A háztartások és a környezetvédelem

2024.06.11. 09:30

Veszünk használt ruhát? Komposztálunk?

A KSH első alkalommal végzett a háztartások környezeti szokásaira vonatkozó kísérleti adatfelvételt 2023-ban. A kérdőívek összesítését nemrég tették közzé a honlapjukon.

Szabó Judit

Tavaly a magyar háztartások 35 százaléka vásárolt használt árucikket Illusztráció: shutterstock

Amint az összegzésből kiderül, a háztartások a legnagyobb veszélyt jelentő problémának a növekvő hulladékmennyiséget és a tömegközlekedést használók alacsony arányát jelölték meg.

A kérdőív kitért arra, hogy szoktak-e használt terméket vásárolni. Tavaly a háztartások 35%-a válaszolt erre igennel. Budapesten vásárolnak ilyen termékeket a legkevesebben, a nem megyei jogú városokban pedig a legtöbben. A válaszadók a vásárlás indokaként leggyakrabban a kedvező árat jelölték meg, míg az elutasítás fő okai a higiéniai megfontolások, valamint a garancia és a szerviz hiánya volt.

A komposztálással kapcsolatban kiderült: a községekben és egyéb városokban elterjedtebb, mint a megyei jogú városokban, illetve Budapesten. Részaránya az első két településtípusnál 30% körüli, míg az utóbbi kettőnél 20, illetve 15% alatti.

A KSH tájékoztatójából az is kiderül, hogy vásárolnak-e az emberek környezetbarát termékeket, és hajlandók-e ezekért többet fizetni. Az összegzést itt találják: https://www.ksh.hu/infografika/2024/haztartasok-kornyezeti-szokasai.pdf


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!