Városgazdálkodási Kft.

2024.01.03. 15:30

Júliustól béremelést terveznek a cégnél

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2024-re vonatkozó előzetes üzleti terveit is megtárgyalták a képviselők a legutóbbi, december közepén tartott önkormányzati közgyűlésen.

Arany Gábor

A VG dolgozói a városban 1,5 millió négyzetméter zöldterületet gondoznak

Fotó: Pezzetta Umberto/ZH Archív

A Városgazdálkodási Kft. által benyújtott anyag közel 1,5 milliárd forint nettó árbevételről  és 288 ezer forint adózott eredményről szólt, ez került az elfogadott határozatba is.

Az előterjesztéshez mellékelt tájékoztató szerint a cég 2023. évi üzleti évét a tervezettnél magasabb árbevétellel zárja, ami a parkolási díjak emelésének a következménye. Emellett kiemelendő a Kertcentrum forgalma is, amely a pandémiát követően a vártnál kisebb mértékben csökkent.

A cég gazdálkodását 2024-ben is a városi önkormányzattal kötött szerződések és a helyi rendeletekben rögzített díjtételek határozzák meg. Bár az önkormányzati költségvetés konkrét számai nem ismertek még, az előzetes tárgyalások alapján _ a várható adatokhoz képest _ parkfenntartásra tervezett nettó 75 millió forinttal, a közterület-takarítás nettó 31 millió forinttal, a temetőfenntartás 10 millió forinttal magasabb keretösszegei az önkormányzati költségvetés elfogadása után felülvizsgálandók.

A keretek emelése elkerülhetetlen, mivel ez évben az ellátandó feladatok körre bővül, a költségek _ ezen belül a külső szolgáltatási díjak, például a biológiai lebomló hulladék átvételének tarifája _ jelentősen emelkedik.

Az előzetes üzleti terv 2024 évi nettó árbevételben az önkormányzati megrendelések tekintetében közel 30 százalékos növekedéssel számol, míg a külső vállalkozási munkák esetében 35 százalékos csökkenést prognosztizál. Ez utóbbi területen tavaly jelentős volt a visszaesés két jelentős összegű megbízás lejárta miatt.

A tervezhetőséget minden évben nehezíti, hogy az árbevétel és a költségek alakulását olyan külső tényezők befolyásolják, amelyekre a társaságnak ráhatása nincs. Ilyen az időjárás, ami alapvetően meghatározza többek között a téli síkosságmentesítési feladatok mértékét és költségét, valamint a Kertcentrum forgalmát.

A tájékoztató szólt arról is, hogy a társaság dolgozóinak jövedelemszintjét 2023. júliustól közel 14 százalékkal emelték meg annak érdekében, hogy megállítsák a munkaerő elvándorlását, illetve az üres státuszokra jelentkezőknek megfelelő jövedelmet tudjanak kínálni. A minimálbér és a garantált bérminimum változása miatt a cég 2024 júliusától cégszinten átlag 15 százalékos mértékű béremelést tervez. A tervben éves szinten a személyi jellegű ráfordítások 15,5 százalékos növekedéseivel számolnak, ezen belül a bérköltség 21,1 százalékkal emelkedik, viszont a munkaerő megtartása miatt prioritást élvező bérszínvonal növelése mellett a cafetériaelemek csökkenése várható idén.

Az ügyvezető fizetését a decemberi közgyűlés havi bruttó 715 ezer forintban határozta meg. és döntöttek a cégvezető prémiumfeladatairól is. Eszerint a kor követelményeinek megfelelő tájékoztatásról kell gondoskodni a cég által fenntartott temetőkben. Ennek teljesülésekor az ügyvezető részére az éves személyi alapbér 25 százalékának megfelelő prémium adható. Ugyanennyi fizethető ki abban az esetben, ha a szolgáltatás színvonalának emelése érdekében a Csipke Parkolóház biztonsági rendszerét felülvizsgálják, korszerűsítik a cég saját költségvetéséből. Az éves személyi alapbér ötöde fizethető ki prémiumként, amennyiben a városban megrendezendő események, ünnepségek sikeres és színvonalas lebonyolításhoz a méltó környezetet biztosítja a gazdasági társaság. A költségek emelkedésére tekintettel az Aranyeső Kertcentrumban megvizsgálandó a vezetékes víz kiváltását megfelelő kapacitású kút fúrásával. A feladat teljesítése esetén a éves személyi alapbér 30 százaléka fizethető ki prémiumként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!