Közösségi teret építenek, bővül a növényállomány s lesznek játékelemek is

2023.10.29. 15:30

Hamarosan megújul a Csengey Dénes sétány

Hamarosan megújult a 330 méter hosszúságú keszthelyi Csengey Dénes sétány. A munkálatokra – egy nyertes pályázat, illetve saját források révén – mintegy 45 millió forintot fordít a város önkormányzata.

Péter B. Árpád

A résztvevők, a tervrajzok alapján, megismerkedhettek a beruházás részleteivel

Fotó: Péter B. Árpád

A projektről tartott lakossági fórumon Csótár András, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hamarosan megkezdődhet a Csengey sétány rehabilitációja, amelynek tervezésénél az itt megfogalmazott javaslatokat, ötleteket, kéréseket is figyelembe veszik.

A fórumon Szabó Gábor tervező mutatta be a fejlesztés terveit
Fotó: Péter B. Árpád

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere arról beszélt, a beruházást a Balaton Fejlesztési Tanács támogatja, a pályázatot pedig azért adták be, hogy az itt élők szebb környezetben tölthessék mindennapjaikat, amelyben jól érzik magukat. Kiemelte, mivel nem uniós forrásról van szó, ezért gyors az eljárás, így a tervezői munka befejezése után talán már az idén átveheti a munkaterületet a kivitelező. Ez esetben 2024 elején teljesen megújul a Csengey Dénes sétány.

Szabó Gábor tervező a részletekről szólva elárulta, tavaly kezdődött a munka, amely során kiemelten figyeltek a pályázat prioritásaira: a helyi állapotok javítására, közösségi terek létrehozására s az ökológiai szempontú fejlesztésekre. Beszámolójából kiderült, egy hajdani Burda-ábrához hasonlító közműrendszer ugyan korlátokat állított, ezért nem volt arra mód, hogy nagyon átformálják a sétány képét, hiszen a felszínen nem látható adottságokat is figyelembe kellett venniük.

Manninger Jenő: Azért adtuk be a pályázatot, hogy az itt élők szebb környezetben tölthessék mindennapjaikat
Fotó: Péter B. Árpád

A fejlesztés során új közösségi teret alakítanak majd ki padokkal, sakk- és pingpong-asztalokkal, s a park teljes hosszában, két méter szélességben vízáteresztő burkolatú sétány épül, amelynek mentén hulladékgyűjtőket, kerékpártámaszokat és információs táblákat helyeznek el.

A növényállományt – a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság javaslata alapján – 49 őshonos fával és 950 cserjével bővítik, továbbá 700 négyzetméteren gyepesítenek, további háromezer négyzetméteren pedig vadvirágos, úgynevezett biodiverz felületeket alakítanak ki. A beruházás során figyelnek arra is, hogy biztosítsák a madarak élőhelyét, ezért költőodukat és etetőhelyeket telepítenek majd a munkák során.

Szabó Gábor hozzátette, mindez természetesen az akadálymentesség szempontjainak megfelelően készül el a közeljövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!