Hét vállalkozás közreműködésével jött létre

2023.09.12. 19:15

HR Club alakult a kereskedelmi és iparkamaránál

Az alkalmazottak hatékony és eredményes irányítási stratégiája javítja az adott szervezet, vállalkozás pozícióját a versenyben.

Arany Gábor

Az alakuló összejövetelen Bangó-Rodek Viktória, a kamara stratégiai koordinátora, szakképzésért és felnőttképzésért felelős szakmai vezetője mondott bevezetőt

Fotó: A szerző

Ez az összetett feladat hárul a humánerőforrás-menedzsmentre. Tevékenységük támogatására a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megalakította a HR Clubot, amely első ülését kedden tartotta a kamarai székházban Zalaegerszegen. A hét, főleg gyártásban érdekelt zalai vállalkozás közreműködésével létrejött klub szakmai koordinálását Császár László, a személyzeti szolgáltatást nyújtó Trenkwalder Recruitment Kft. csapatvezetője vállalta el. Érdeklődésünkre úgy fogalmazott, a HR-szakemberek számára a legnagyobb kihívás Zalában a munkaerő hiánya. Ez jellemző a szakképzett, illetve betanított dolgozókat igénylő vállalkozásokra egyaránt, tette hozzá. Ennek egyik oka, hogy sok honfitársunk  a határon túl keresi a boldogulását. Visszacsábításuk lehetne részben megoldás a munkaerő hiányára, ám ehhez a nyugati bérekkel kell versenyezni. Szóba jöhet még a továbbképzés, illetve oktatás a hiányszakmákra. A most egyre jobban terjedő megoldás viszont, hogy harmadik országbeli  munkavállalókat alkalmaznak a cégek. A velük kapcsolatban álló vállalkozásoknál ez az arány átlagosan húsz százalék körüli, de van olyan is, ahol a kilencven százalékot éri el a külföldi dolgozók aránya, mert egyszerűbb, olcsóbb számukra ez a fajta foglalkoztatás.
Mint Császár László mondta, mindig támogatják a magyar munkaerőt, hogy helyben, vagy az országon belül találjon magának állást. A munkaerőpiaci helyzet azonban azt mutatja, hogy a cégek igényeit harmadik országbeli dolgozók foglalkoztatása nélkül nem lehet kielégíteni, tette hozzá a szakember.

A klub  következő összejövetelén a négy generáció a munkahelyen, de hogyan? témaköre kerül terítékre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!