33 éves álmot váltanak valóra

2023.06.06. 14:00

7,3 milliárd forintból szennyvízhálózatot építenek ki Zalában

Nyolc dél-zalai településen (Alsórajkon, Felsőrajkon, Kilimánban, Gelsén, Pölöskefőn, Kerecsenyben, Orosztonyban, Pötrétén) a magyar állam és az Európai Unió támogatásával 7,3 milliárd forintból szennyvízhálózatot építenek ki.

Benedek Bálint

Felsőrajkon a Vasút utcában is elkezdődött a munka, melyet Kovács Tamás, Vigh László és Zsuppánné Horváth Mária is megnézett

Fotó: Bendek Bálint

A helyszínen kedden tartott bejárást Vigh László országgyűlési képviselő, Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Zrt. elnöke és Zsuppánné Horváth Mária, Felsőrajk polgármestere.

- A lakosság harminchárom éves álma válik valóra a szennyvízhálózat kiépítésével - fogalmazott Vigh László. - A beruházás februárban indult, az építkezéssel - az időjárás függvényében - szeretnének elkészülni az év végére. Jövőre, várhatóan az év elején tartanánk a próbaüzemet, majd 2024 közepére a teljes hálózatot átadhatjuk. Az érintett falvak polgármesterei és a kivitelező cég munkatársai jól együttműködnek a projektben. Ezért bizakodóak vagyunk az építkezéssel kapcsolatosan.

Kovács Tamás, a kivitelező cég elnöke hozzátette: az összegyűjtött szennyvíz a gelsei tisztítótelepre érkezik. Az utóbbi létesítmény teljes modernizálása és felújítása is megtörténik a pályázati projekt keretében.

- A szerződés szerint 2024 szeptemberére a munkákkal végeznünk kell - szögezte le az elnök. - Összesen a térségben 24 kilométer gerinc- és 29 kilométer nyomóvezetéket építünk, melynek nagyjából a fele elkészült. Ezen a nyomvonalon tehát 1260 darab ingatlan bekötésére lesz lehetősége a lakosságnak. A fejlesztéssel még könnyebb életük lehet, valamint az ingatlanok értéke is növekszik a komfortfokozat bővülésével. A nagyrészt ásással zajló munkák a szokásosnál nagyobb felfordulással járnak, időnként a közlekedésben is lesznek fennakadások, ezért a lakosságtól türelmet és megértést kérünk.

Zsupánné Horváth Mária településvezető elmondta: a kivitelezővel közösen lakossági fórumon tájékoztatták a falubelieket a beruházásról. Elfogadták és megértették, hogy a munkák olykor kellemetlenséggel járnak, de a térség csak nyer vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!