Top 100

2023.02.15. 16:30

Fejlődésünk titka a tehetségben, szorgalomban és a teljesítményben rejlik - Dr. Pál Attila

„Zala vármegye - különösen a megyeszékhely - utóbbi években megtapasztalt ugrásszerű fejlődése nagymértékben támaszkodik e kiadványban bemutatott gazdasági társaságok, vállalkozások eredményeire, a sikerekből fakadó gazdasági stabilitásra” - fogalmazott dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Korosa Titanilla

Dr. Pál Attila: Eredményeinket nem hagyhatjuk veszendőbe menni, törekvéseinket, céljainkat leértékelődni

Forrás: ZH

- Az elmúlt év számos kihívást hozott. Az olyan hátráltató tényezők, mint a koronavírus-járvány vagy a szomszédunkban dúló háború, az Európai Unió szankciós politikájából eredő jelentős mértékű infláció időről időre rávilágít arra, mennyire nélkülözhetetlen az összefogás és a bizalom. Eredményeinket nem hagyhatjuk veszendőbe menni, törekvéseinket, céljainkat leértékelődni.

A nehézségekkel szembenézve ezekért továbbra is küzdenünk kell, felhasználva saját erőforrásainkat és a kormány támogatását - tette hozzá. Kiemelte, a vármegyei önkormányzat képviselőiként szűkebb hazánk fejlesztésére kaptak megbízatást: ez körültekintő tervezést és hatékony együttműködést kíván.

FELÉRTÉKELŐDNEK A SIKEREK

- Lehetőségeinkhez mérten mindannyian azon dolgozunk, hogy vármegyénket rajta tartsuk az ország és Európa gazdasági térképén, hogy fenntartható fejlesztésekkel támogassuk településeinket, megőrizzük a munkahelyeket és újakat hozzunk létre - folytatta az elnök. - E célok között nemcsak a milliárdos nagyságrendű beruházások, hanem a kisebb léptékű építkezések is megemlítendők, hiszen azok jelentőséggel bírnak a helyi közösségek számára. A közéleti szereplők, a kis-, közép- és nagyvállalkozók, a befektetők összehangolt munkája valós eredményeket hoz a kerékpárutaktól az autóutakig, a Magyar falu programtól a tesztpályáig, a hadiipari beruházásokig és a kutatási központokig. A válságokkal teli időszakokban egyre nő a jelentősége a változásokra való gyors reagálás képességének és az innovációnak. Felértékelődnek a sikerek, melyek erőt és biztatást, kitartást adnak.

TÖBB MINT 61 MILLÁRD ZALÁNAK

Ami a fejlesztéseket illeti, ezek nem állhatnak és nem is állnak meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásait hazánk kormánya megelőlegezte.

- Zala Vármegye Önkormányzata az előző pályázati ciklus zárásával párhuzamosan lehetővé tette a 2021-2027-es időszak több mint 61 milliárd forintos keretösszegére a pályázatok benyújtását - jelezte dr. Pál Attila. - Támogatást nyert a Zalai foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés nevű program, amelyből közel 3,9 milliárd forint fordítható a foglalkoztatás bővítésére, a 30 év felettiek, az 50 év feletti, nem alacsony iskolai végzettségű személyek, a rossz közlekedésű településen élők, az inaktívak segítésére. Emellett helyitermék- és szolgáltatásfejlesztésre, a befektetések ösztönzésére is lehetőség nyílik. A térség legfontosabb kerékpárútjainak fejlesztése ötmilliárd forint összegben hat pályázat keretében kezdődött meg. Az ehhez kapcsolódó tervezés többségében már előzetesen megtörtént a megvalósítás felgyorsítása céljából. A megvalósuló szakaszok a gerinchálózat részét képezik, hozzájárulva az idegenforgalom és az aktív turizmus feltételeinek bővítéséhez. A turizmusfejlesztés új, gyógyfürdőfejlesztési tématerülettel egészült ki, ami meghatározó eleme az ágazatnak. A Magyar Közút Közhasznú Zrt. hatmilliárd forintos támogatásban részesült a 4-5 számjegyű utak fejlesztésére, a közúti infrastruktúra minőségének javítására. A kisebb településeknek pedig továbbra is van lehetőségük épületeik, útjaik modernizálására, mind a TOP Plusz, mind a Magyar falu program forrásainak igénybevételével. A megvalósuló beruházások javítják a községekben és kisvárosokban lakók életminőségét, és letelepedésre ösztönözik a fiatalokat, a leendő munkavállalókat.

A kormány támogatási intézkedéseinek, a vármegye területfejlesztést koordináló tevékenységének és a vállalkozók munkájának együttese a legfőbb garancia arra, hogy a zalai emberek megélhetése a jövőben is biztosított lesz - zárta gondolatait dr. Pál Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!