Újra egymillió közelében

2023.02.14. 14:10

A korábbi évekhez képest tavaly jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma Hévízen

Tavaly megközelítette az egymilliót a Hévízen eltöltött vendégéjszakák száma, ami két év mélyrepülés után ismét optimizmusra adhat okot.

Péter B. Árpád

Tavaly a Balaton térsége volt a legnépszerűbb idehaza, 8,8 millió vendégéjszakával

Forrás: ZH

A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. évértékeléséből kiderül, az ENSZ turisztikai világszervezetének (UNWTO) friss, 175 országot vizsgáló jelentése alapján minden világrégió turistaforgalma nőtt 2022-ben. A 2019-es rekordévvel összevetve a Közel-Kelet már 83, Európa 80, míg az Egyesült Államok 65 százalékon áll, a Távol-Kelet viszont csupán 23 százalékos visszaépülésnél tart. Az „öreg kontinensen” Nyugat-Európa tavaly elérte a válság előtti szint 87 százalékát, ezzel szemben Kelet-Közép-Európa csak a 60-nál járt, ami az orosz-ukrán háborús konfliktus következménye.

Az elmúlt évben 14,2 millió turista mintegy 40 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon a belföldi szálláshelyeken, ami csaknem 40 százalékkal több, mint 2021-ben, és 2019-hez képest csupán öt százalékkal kevesebb. A legnépszerűbb térség a Balaton volt 8,8 millió vendégéjszakával, amit a Mátra-Bükk követett, 2,6 millióval.

Nyári napokon ismét szinte telt házas volt a hévízi fürdő
Forrás: ZH

A szobák átlagára 29.298 forint volt, ami 15 százalékos drágulásnak felel meg. Költés alapján továbbra is a Németországból érkezők fogyasztanak a legtöbbet hazánkban. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 75,6 százalékkal több volt, mint 2021-ben, de ez még 1,5 százalékkal elmarad a 2019-estől, miközben a szálláshelyek kiadásai, energia-, bér- és üzemeltetési költségei jelentősen növekedtek.

A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. hivatalos adatai szerint a fürdővárosban töltött vendégéjszakák száma tavaly 951.335 volt, ami a 2019-es eredmény 77,4 százaléka, a megelőző évhez képest pedig 71 százalékos növekedés.

Az elmúlt évben 951 ezer vendégéjszakát könyvelt el a fürdőváros, a látogatók jó része a Tófürdőt is felkereste 
Forrás: ZH

Az elemzés kitér arra is, hogy a belföldi vendégek – a korábbi tendenciákkal egyezően – tavaly is a nyári hónapokban érkeztek Hévízre a legnagyobb számban, s összességében 40 százalékkal volt magasabb a számuk, mint az előző esztendőben.

A magyarok a vendégéjszakák 53,5 százalékát töltötték Hévízen. A külföldiek közül a „turizmustortából” a német vendégek 17,9 százalékkal részesednek, őket az osztrákok, a csehek és a szlovákok követik.

A statisztikai adatok alapján a jelentősebb dunántúli fürdővárosokkal (Sárvár, Bük, Zalakaros) összehasonlítva, a teljes vendégéjszakaszám tekintetében Hévíz érte el a legjobb eredményt, amely változatlanul tartja vezető helyét a külföldi vendégéjszakaszám tekintetében is – zárul a turisztikai társaság évértékelője, hangsúlyozva: hosszútávú stabilitást a nemzetközi utazási szokások helyreállása eredményezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!