Újhegyi Borbarátok Egyesülete

2022.09.05. 06:50

A közepesnél jobb termésre számítanak a gazdák Zalában

Az elmúlt néhány esztendő átlagához hasonló, vagyis a közepesnél valamivel jobb termésre számíthatnak idén a gazdák – derült ki a Pusztaszentlászló melletti dombháton megtartott X. Újhegyi Szőlőmustrán.

Gyuricza Ferenc

Kajné Csorba Nikolett borral kínálja Béres Gyulát (balról), a Németországban élő, de pusztaszentlászlói birtokkal rendelkező Axel Langert, Kaj Istvánt és Hegedűs Józsefet Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Újhegyi Borbarátok Egyesülete által szervezett, hagyományos szüret előtti szakmai rendezvényen mintegy nyolcvan fő vett részt, a helyi gazdák mellett elsősorban a környező települések – Bak, Tófej, Zalatárnok – hasonló civil közösségeinek tagjai, de érkezek vendégek Keszthelyről és Budapestről is. A résztvevők négy helyszínt tekintettek meg, ennek során voltak birtokbejárások, borkóstolók, valamint szakmai előadások is. Az egyesület három tagja, Jandó László, id. Koltai Ferenc és Gergály Sándor pedig oklevélben részesült az Újhegyért végzett önkéntes munkája elismeréseként. 

- Országosan tapasztalható, hogy a kultúrnövények szenvednek a szárazságtól – mondta Kaj István egyesületi elnök, egyben a település polgármestere is. – Az közismert, hogy Zala a legcsapadékosabb borvidéke Magyarországnak, de itt is kevesebb hullott. Ami esőt kaptunk, az nagyon jókor érkezett, s jót tett a szőlőnek.

Kaj István hozzátette, ez évben a peronoszpóra jelentett még veszélyt a szőlőre, ám aki jó ütemben kezdte meg a növényvédelmet, annál a tapasztalatok szerint nem okozott nagy kárt. Az aszályos év miatt a mustkezelésre kell jobban odafigyelni, a szőlőmustrát többek között azért szervezték meg, hogy ehhez adjanak tanácsokat. 

- Az idei rendezvénynek volt egy különlegessége – folytatta az egyesületi elnök. – A falusi életmódhoz tartozó háztáji szőlőtermesztésre jellemző, hogy az ültetvényeken szórvány gyümölcsfák találhatóak, s ezek között a szelíd gesztenye s előfordul. Ezeknél a több tíz éves fáknál egyre gyakrabban jellennek meg betegségek, amiket kezelni kell. A faápolással foglalkozó Tóth-Tanner Balázs ehhez nyújtott sok hasznos tanácsot előadása során. GYF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!