Frissen Zalából

2021.09.14. 14:00

Szemléletváltásra lenne szükség? A Családi portaprogramról tanácskoztak Zalában

A kisnyugdíjasok, közfoglalkoztatottak, alacsony jövedelemmel rendelkező lakosok számára jelent segítséget az idén bevezetett Családi porta­program, amely a korábbi szociális földprogramot váltotta az országban. A tapasztalatok összegzésére az elmúlt héten tartottak eszmecserét a dél-zalai településen.

Gyuricza Ferenc

A murarátkai program egyik kedvezményezettje, Soós László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szakmai tanácskozáson a Családi portaprogramban részt vevő önkormányzatok és egyéb szervezetek képviselői vettek részt.

Gyergyák Zoltán, a házigazda település polgármestere úgy fogalmazott lapunknak: abban valamennyi résztvevő egyetértett, hogy a program jelentős segítséget nyújt a szociálisan rászorult személyek számára, ám vannak még finomhangolásra szoruló részletek, amivel javítani lehet hatékonyságán.

Egyed Istvánné gyönyörű paprikákat nevelt a kihelyezett palántákból
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– A Családi portaprogram az ország nyolc megyéjét érinti, és a tapasztalatok összegzésére mindenütt tartanak hasonló eszmecserét – magyarázta Gyergyák Zoltán, hozzátéve azt is, hogy ezek közül a murarátkai volt az első. – Szükségesnek is látjuk ezt, hiszen a program hatékonyságának növelése érdekében mi tudunk olyan javaslatokkal élni a minisztérium felé, amit a jövő évi pályázati kiírásba már be tudnak építeni. Szükségesnek tartjuk a programra fordítható keret növelését, ugyanakkor az is kiderült számunkra, hogy a támogatások közül sokkal nagyobb igény mutatkozik az olyan természetbeni juttatásokra, mint az élő állatok kihelyezése vagy vetőmagokkal történő ellátás, mint a kerítések, ólak építésére fordítható támogatásokra. A Családi portaprogram elvileg lehetőséget biztosít gyümölcsfák telepítésére is, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy az olyan falusias jellegű kistelepüléseken, mint amilyen Murarátka, szinte minden portán találunk gyümölcsfákat, s újak telepítésére már nincs elegendő hely, így a projektben részt vevők ezzel sem nagyon éltek.

Gyergyák Zoltán azt is elmondta: Murarátkán 15 család támogatására pályáztak, és sikerült is ezt a létszámot tartaniuk. A Családi porta­programban részt vevők 20 előnevelt csirkét, 50 kilo­gramm tápot, továbbá saláta- és retekvetőmagot, paprika- és paradicsompalántát, illetve kézi szerszámokat kaptak. Emellett a lakókörnyezetük szépítése érdekében egy-egy örökzöld cserjét, valamint tíz-tíz tő virágot vehettek még át.

A murarátkai program egyik kedvezményezettje, Soós László
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– A Családi portaprogram több új elemet is tartalmaz a korábbi szociális földprogramokhoz képest – sorolta tovább Murarátka polgármestere. – Az egyik ilyen, hogy a résztvevőknek önkéntes munkát is kell vállalniuk, amivel vagy az önkormányzatot, vagy valamelyik civil szervezetet segítik. Mi két héttel ezelőtt tartottunk egy falu­szépítő napot, a 15 érintett közül nyolcan vettek részt benne, köztük egy 81 esztendős néni is. Az önkéntes munkavégzés ugyanakkor nem csak konkrét fizikai tevékenységet jelenthet, akár azzal is kiváltható, ha egy közösségi programra valaki vállalja sütemények sütését.

A Családi portaprogramra a települési önkormányzatok mellett egyéb szervezetek – például a kisebbségi önkormányzatok, családsegítő szolgálatok – is pályázhatnak, s ezekre is van példa az országban. Szomorú tapasztalat ugyanakkor, hogy a résztvevők többsége az idősebb ko­rúak közül kerül ki, a fiatal családok annak ellenére is nehezen vonhatók be a programba, hogy köztük is viszonylag sok az alkalmi munkából élő személy. Ezen az arányon csak szemléletbeli változtatással ­lehet javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!