Frissen Zalából

2021.06.21. 12:59

Ünnepi közgyűlést tartott a Da Bibere Zalai Borlovagrend Keszthelyen

A Da Bibere Zalai Borlovagrend szombaton a Helikon Kastélymúzeum márványtermében tartotta ünnepi közgyűlését, melyen többek között felavatták legújabb tagjaikat és bemutatták legújabb könyvüket is.

Benedek Bálint

20210620, Keszthely, A Da Bibere Zalai Borlovagrend szombaton a keszthelyi Helikon kastélymúzeum márványtermében tartotta ünnepi közgyűlését. A köszöntőket dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök nagymestere 8085. képen, illetve Koczor Kálmán, Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke tartották. Új tagokat is avattak: Horváth Tibor Sármellék polgármestere (kopasz), Mezei András keszthelyi plébános és Farkas Ottó Rezi borosgazda . Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap

Az ünnepélyes bevonulást követően dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök nagymestere szólt a közgyűlés tagjaihoz és a megjelent vendégekhez. Elmondta: olyan rendkívüli évet hagytak maguk mögött, melyben fennállásuk 20. jubileumát ünnepelhették volna meg, de közbeszólt a járvány.

- Zala megyében tevékenykedünk, a nyugat-balatoni régió szőlő- és borszeretetét erősítve, a zalai hegyhátak lankáin érett borokat népszerűsítve – folytatta. – Rendszeresen részt veszünk borfesztiválokon, borversenyeken és a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületével együtt népszerűsítjük a zalai nedűket. Szerencsére egyre több a jó, minőségi bor, amivel büszkélkedni lehet.

Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere beszédében a zalai borlovagrend megalakulásáról is szólt. Most is jól emlékszik a körülményekre, amikor az alapítókkal együtt a francia mezőgazdasági minisztérium ösztöndíjasaiként egy hónapot töltöttek Párizsban. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy egy közösséget alkossanak, melyre szükség van. Főként azért, hogy beszélhessenek egymással, esetleg tapasztalatokat, gondolatokat cserélhessenek, illetve az önbecsülésüket megfelelő szintre emeljék.

- Zala megyében nagyon szépen fejlődött a szőlőkultúra – tette hozzá. – Ebben nagy szerepe volt a keszthelyi egyetemnek, az oktatóknak, hiszen a borrend alapításában sok szerepük volt. Kötelességünk emlékezni az alapítókra, az őseink tiszteletét ápoljuk. Ha tisztességgel szeretnénk helytállni, akkor dolgoznunk, bizonyítanunk kell. Nagy szükség van a kitartásunkra, s kifejezetten jó, ha szellemileg is fejlődünk.

Az ünnepségen felolvasták a Borlovagrendek Nemzetközi Szövetség elnöke, Alan Bryden a zalai lovagrend születésnapja alkalmából írt méltató levelét. Majd részletesen bemutatták a jubileumra készített 20 éves Da Bibere Zalai Borlovagrend című második kötetét is, mely az elmúlt tíz év eseményeit és történeteit képekkel gazdagon illusztrálva eleveníti fel.

Ezt követően ünnepélyes ceremónia keretében dr. Brazsil József három újabb tagot fogadott a soraikba. Reziből Farkas Ottó borász, Sármellékről Horváth Tibor polgármester és Keszthelyről pedig Mezei András, a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika plébánosa érdemelte ki, hogy a borlovagrend rendes tagjaiként népszerűsítsék a zalai nedűket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!