Frissen Zalából

2021.05.26. 06:50

Egymást ajánlják az éttermek, cukrászdák tulajdonosai a Balatonnál

Már a hatodik kiadása jelent meg a Kóstold körbe! című kiadványnak, mely Balaton környéki vendéglátóhelyeket mutat be. Az ingyenes kiadványt a Balatoni Kör adja ki. A szervezet a minőségi vendéglátást tűzte zászlajára, a tagok egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket üzemeltetnek.

Keszey Ágnes

Szilágyi Lajos (középen) mutatta be a kiadványt és elemezte a vendéglátás helyzetét

Fotó: Keszey

Zalából egy keszthelyi étterem és egy gyenesdiási cukrászda szerepel a kiadványban, melyet a napokban Siófokon mutattak be. A prospektust megjelentető Balatoni Körnek 42 tagja 52 vendéglátóhelyet képvisel. A tagok számára az igényes környezeten, a helyi alapanyagokra épülő gasztronómián és az egész éves nyitvatartáson túl az is érték, hogy egymást ajánlják. – Egyesületünk fő célja az értékteremtés és az értékalapú összefogás, ezek alapján ajánljuk egymást ebben a kiadványban, melyben 70 vendéglátóhelyet találnak meg az olvasók – mutatta be az egyesületet és Kóstold körbe – gasztrohelyek a Balatonnál című kiadványt a szerkesztő, Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.

Kövérné Kalmár Mónika is egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyet üzemeltet

A kötet köszöntőjét Kardos Gábor, a BK alapítója írta, aki így fogalmaz: „A régiós gasztronómiában ma már a Balaton vezető szerepet tölt be hazánkban, ami egyszerre nagy felelősség és kimeríthetetlen inspiráció. Ez a különlegesen szép és harmonikus környezet egész évben arra kötelez minket, hogy igyekezzünk az ide érkező vendégeket hozzá méltóan fogadni.”

-Mi az egész éves Balatonban hiszünk, ami nem egy utopisztikus álom, hanem valóság, hét éves munkánk gyümölcse. Ennek a kitartó munkának következtében tagjaink nem küzdenek munkaerőhiánnyal: mivel egész évben nyitva vannak, meg tudták tartani a dolgozóikat, illetve ebben a bértámogatás is segítség volt. Nyilván, aki három hónapra keres munkaerőt, annak nem egyszerű. Horribilis pénzeket ajánlgatnak mindenkinek. De már a munkavállalók is tisztában vannak azzal, hogy valószínűleg jobb egy kicsit kevesebb bérért egész éves munkát vállalni, egy stabil helyen, mely évek óta működik – emelte ki Szilágyi Lajos, a BK elnöke. Érdeklődésünkre bővebben is kifejtette: egyetlen területen -a nem szakképesítéshez szükséges dolgozók esetében – tapasztalnak minimális munkaerőhiányt.

Szilágyi Lajos (középen) mutatta be a kiadványt és elemezte a vendéglátás helyzetét
Fotó: Keszey

-Megelőzve a sajtó kedvenc kérdését a balatoni szezonnal kapcsolatban: megnyugtathatok mindenkit, hogy a kiadványban szereplő vállalkozások nem terveznek irracionális árkorrekciót. Egész éves vállalkozásokról beszélünk, melyek nem egy szezonban akarnak meggazdagodni, hanem 10-20 év múlva is ugyanezen a helyen szeretnénk vállalkozni – mondta az elnök.

Azzal, hogy a BK az egyesületi tagokon kívül más gasztrovállalkozásokat is ajánl a Kóstold körbe kiadványban, a pandémia miatti helyzet enyhítése, az egyesület alapelveihez kapcsolódó, célkitűzéseihez illeszkedő vendéglátóhelyek segítése is cél. A vendégek fogadása azonban – a turisztikai, idegenforgalmi ágazat újraindulásakor több kihívást jelent.

- A szabályok nem könnyítették meg az életünket. A védettségi igazolványok ellenőrzése nem várt nehézségekbe ütközik. Olyan emberek értetlenkednek, akiktől nem várnánk. A szabályokat nem mi hozzuk- viszonyt kénytelenek vagyunk betartattni és be is tartattjuk – részletezte Szilágyi Lajos. Mint ismeretes: teraszon bárki, belső térben csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek fogyaszthatnak. Vannak vendéglátóhelyek, melyek úgy oldják fel ezt helyzetet , hogy nem nyitják meg a belső részeket. Ez a helyzet a Balatoni Kör egy zalai vállalkozásánál is, a gyenesdiási Mónisütinél.

-Meg akarom kímélni magunkat a kellemetlen helyzetektől, az esetleges sértődésektől, a büntetéstől meg főleg. Óhatatlanul vitás szituációk tudnak kialakulni. Valakinek van ugyan védettségi igazolványa, de otthon felejti. Lehet, hogy törzsvendégem. Mondjam neki, hogy nem hiszem el, menjél haza érte? Vagy bejön egy házaspár: egyiknek van igazolványa, a másiknak nincs. Úgy döntöttünk, hogy a szabálynak mi úgy felelünk meg, hogy csak a külső téren ülhetnek le a vendégek, a belső térben nem helyeztünk el asztalokat– részletezte Kövérné Kalmár Mónika, a Mónisüti tulajdonosa. A cukrászda az elmúlt hónapokban az előírásoknak megfelelően csak elvitelre kínálta süteményeit.

-Legkevésbé a cukrászdák voltak vesztesei ennek a helyzetnek, hiszen a sütemény értékesítése elviteles rendszerben jól működik. Vendéglátós, szállodás kollégáktól és a borászoktól viszont nagyon komoly károkról hallottam, nagyon rossz időszakon vannak túl. Reméljük, hogy valóban túl vannak rajta és életben tudnak maradni. Abban biztos vagyok, hogy a Balatonnál nagy lesz a forgalom. Most, hogy le lehet ülni, azt látom, mindenki hálás, hogy végre-végre visszzakaptunk valamit az életünkből –fejtette ki Kövérné Kalmár Mónika, aki az áremelkedésekről is kifejtette véleményét. Leszögezte: mindenki tapasztalja az üzletekben, hogy drágultak az élelmiszerek.

- Csak az én szakmámban az alapanyagok ára átlagosan 30 százalékkal emelkedett. A munkabérek és a rezsiköltségek is növekedtek. Így elkerülhetetlen az áremelés. Nem azért emelkednek a Balatonnál az árak, mert eddig zárva voltunk, most kinyitottunk, s most aztán learatunk mindent, hanem azért, mert mindennek felment az ára. Az emelés szükségességét a piac hozza magával – elemezte a közgazdász végzettséggel is rendelkező cukrász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!