Frissen Zalából

2021.04.23. 20:00

Zalában tönkrement a kajszi és az alma is

Jelentős károkat okozott az áprilisi fagy a kajszibarack és almaültetvényeken, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala Megyei Igazgatóságának friss adataiból.

Jóna István

Méhes Gábor a lakhegyi almaültetvényt vizsgálja Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A húsvét utáni fagyos napok országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasoknál, főképp a kajsziültetvényekben és az almásokban. A gyümölcsfák jellemzően decemberben és januárban mélynyugalmi állapotban vannak. Körülbelül február közepén kezdődik a kényszernyugalmi időszak, amikor az időjárástól függően megindul a nedvkeringés a növényekben. A változékony időjárás elindította a virágzást a kajsziféléknél és az almafáknál, az április eleji fagyok pedig az elsődleges felmérések szerint nagymértékű terméskiesést okozhatnak.

Eddig 16 gazdálkodó jelentett be kárt, derült ki a NAK megyei adataiból, melyek önbevalláson alapszanak, a helyszíni ellenőrzésük még nem történt meg. A kárigénylések szerint a megyében a tavaszi fagy 63,85 hektár almában, 89,24 hektár cseresznyében, 121,45 hektár kajszibarackban, 2,22 hektár mandulában és 0,32 hektár szilvában okozott kárt. A mennyiség és az érintett növények köre várhatóan nőni fog, és a fagynak a szántóföldi növénykultúrában is lesz hatása.

Farkas Ervin mutatja a károkat Fotó: Katona Tibor

A gyümölcstermesztőknek az elmúlt években sok nehézséggel kellett megküzdeniük, hiszen a teljes hazai gyümölcstermés jelentős részét tönkretették a pusztító fagyok. A kajszibaracknak például 2020-ban csak a 10 százaléka maradt meg. A kilátások idén sem jók, erről beszélt Farkas Ervin, az Alma 2000 Kft. ügyvezetője, aki a nagykutasi kajszibarack-ültetvényén fogadott bennünket.

- Korábban a kíséreti kertünkben volt kajszibarack, és 15 év alatt csak egyszer fagyott el úgy, hogy nem volt gyümölcsünk. Az utóbbi 4-5 évben viszont mindig megtalált bennünket a fagy, kisebb- nagyobb mértékben, de ilyenre, mint a mostani, nem emlékszem. Olyanra sem, ami szinte minden gyümölcsfajt ilyen súlyosan érintett.

Farkas Ervin elmondta, hogy több mint 120 hektáron foglalkozik kajszibarackkal, amely szinte teljesen tönkrement a fagytól, és komoly károkat szenvedett a cseresznye és az almaültetvény is.

Méhes Gábor a lakhegyi almaültetvényt vizsgálja Fotó: Katona Tibor

 

Méhes Gábor almatermesztő Lakhegyen 28 hektár intenzív almaültetvénnyel rendelkezik, ahol szintén hatalmas kárt okozott a fagy.

- Április elején nagyon hideg volt, reggelente mínusz 7,2 fokot mértem. Sajnos annyira fejlettek voltak a virágrügyek, hogy megfagytak, ami azt jelenti, hogy szinte nem lesz termés. Az első körben, amikor felmértem a károkat, abban bíztam, hogy a későbbi virágzású fajtákon, mint a gálán és a goldenen marad termés, de sajnos a legkisebb virágkezdemények is elfagytak – tájékoztatott az almatermesztő.

- A gyümölcsnek most kellene növekednie. Nálunk június elején már érett gyümölcsök lettek volna a fákon. Most, április közepe-vége felé már 10 milliméter nagyságú gyümölcsöknek kellene lenniük az ágakon, de most egyetlenegy darabot nem láttunk a fákon – tette hozzá az ügyvezető.

Méhes Gábor abban látja a megoldást, hogy ültetvénycserét hajt végre, és próbál későbbi virágzású almafajtákat telepíteni. Abban bízik, hogy ekkora fagy esetén sem szenvednek majd kárt a növények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!