Kiszámítható és kedvező

2021.01.10. 13:00

Közel 1500 milliárd forintnyi NHP-hitelt vettek fel a kkv-k

Továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik a vállalkozások részéről a tavaly áprilisban elindított NHP Hajrában elérhető hitelek iránt, már több mint 21 ezer kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz, tájékoztatta lapunkat a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

ZH

A források több mint negyede mikro-, harmada kisvállalkozásokhoz került

Fotó: Shutterstock

A közel 1500 milliárd forintnyi megkötött szerződés több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg harmada új beruházások megvalósulását támogatta.

Az MNB 2020 áprilisában indította el a növekedési hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széles körű felhasználási lehetőséggel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektornak. A konstrukció iránt az indulás óta jelentős érdeklődés mutatkozik: 2020 végéig 1473 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB-nek, több mint 21 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan. A monetáris tanács november 17-i ülésén pedig arról döntött, hogy 1000 milliárd forinttal emelkedik a keretösszeg, így a program 2021-ben is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja segíteni.

A források több mint negyede mikro-, harmada kisvállalkozásokhoz került
Fotó: Shutterstock

Az NHP Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 13 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, az ingatlanügyletek területén, a mezőgazdaságban és az építőiparban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP

korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB növekedési hitelprogramjának 2013-as indulása óta több mint 60 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz 4800 milliárd forintot meghaladó összegben, derül ki a jegybanki összesítésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!