újabb hárommilliárdra írt ki pályázatot a turisztikai ügynökség

2020.09.02. 11:30

A Nyugat-Balatonon is folytatódnak a strandfelújítások

Folytatódik az országos strandfejlesztési program, a negyedik körben hárommilliárd forintos kiírást tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A 2017-ben kezdődött beruházássorozat célja, hogy megújuljanak Magyarország szabadvízi strandjai a Balatonnál, a Duna mentén, a Tiszánál, illetve a Tisza- és a Velencei-tónál.

Péter B. Árpád

A nyugati medence élményei. A gyenesdiási fürdőzők is gyönyörködhettek a keszthelyi óriáskerékben

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Judit

Korábban Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója arról beszélt, a kormány támogatásával indult program eredménye az lesz, hogy európai színvonalú, azonos szolgáltatási minőséget biztosító, családbarát, akadálymentes fürdőhelyek fogadják a helyben élőket és a turistákat.

Az első ütemben, a 2018-as strandszezonra megújult mintegy 40 balatoni település 55 fizetős strandja, 2 milliárd forintos támogatással. A következő szakaszban 43 szabadstrand fejlesztésére kaptak az érintett önkormányzatok 4,4 milliárd forintot, főként a Duna-kanyarban és a Tisza-tónál.

A nyugati medence élményei. A gyenesdiási fürdőzők is gyönyörködhettek a keszthelyi óriáskerékben Fotó: Szabó Judit / Zalai Hírlap

Az idei harmadik ütem 90 strand számára jelentett beruházási lehetőséget, hárommilliárd forint összértékben. Eddig tehát majd’ 10 milliárd forint vissza nem térítendő forrás jutott a strandokra, most pedig újabb hárommilliárdra lehet pályázni. Ebből 80–100 létesítmény újulhat meg, többek között a Balatonnál is.

A pályázatokat tegnap óta lehet benyújtani egy hónapon keresztül. A kiírás elsősorban az alapszolgáltatások minőségi fejlesztését szolgálja, így a vizesblokkok rendbetételét, a vízbejutás feltételeinek javítását, az öltözőkabinok és zöldfelületek megújítását, árnyékolók, utcabútorok beszerzését.

A program részeként a nyugat-balatoni strandok már eddig is nagy összegű támogatáshoz jutottak, Keszthelyen például a vízicsúszda újulhatott meg, s jelentős fejlesztések voltak Gyenesdiás mindkét strandján, illetve a térség többi fürdőhelyén is.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese az idei főszezon kezdetén lapunknak azt mondta, a program célja, hogy 2030-ra valamennyi, élővíz melletti strand modern, XXI. századi színvonalú legyen. A beruházások kisebb lépésekben történnek, hogy a nyaralók nyugalmát ne zavarják meg a rekonstrukciók, éppen ezért az ügynökség tíz szempontból álló listát állított fel, amely alapján fontossági sorrendben haladhatnak az önkormányzatok a különféle munkákkal.

Idén 90 strandon, köztük 67 balatoni fürdőhelyen voltak fejlesztések, megújultak a mosdók és a vizesblokkok, baba-mama szobákat alakítottak ki, és több helyen a mozgáskorlátozottak vízbejutását segítő szerkezetet is üzembe állítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!