A termőterület kisebb lett, a felvásárlási ár azonban jobb a tavalyinál

2020.08.04. 11:30

Ez már a magyar dinnye szezonja – Zalaegerszegen 1-2 hete lehet vásárolni

Országosan három hete indult el a hazai dinnyeszezon. Zalaegerszegen 1-2 hete lehet magyar dinnyét vásárolni.

Jóna István

A képen Mrakovics Tamás és kisfia, Milán, aki imádja a dinnyét.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Landorhegyi úton található Reál kisboltban az olaszt váltotta a hazai, kaptunk tájékoztatást Halászné Kovács Ildikó eladótól.

– Egy hete érkezett meg a magyar dinnye a boltunkba, a vásárlók már nagyon várták. Szívesebben veszik az emberek a hazait, mint a külföldit, főleg a minősége miatt.

Mrakovics Tamás és kisfia, Milán rendszeres dinnyefogyasztó.

– Sárga- és görögdinnyét vásárolunk, az egész család nagyon szereti. Örülünk, hogy megjött a boltokba a magyar dinnye, sokkal édesebb és zamatosabb, mint a külföldi – mondta az édesapa.

A képen Mrakovics Tamás és kisfia, Milán, aki imádja a dinnyét.
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója lapunknak elmondta: az idén bejelentett termőterület 600-700 hektárral kisebb az előző évinél. Ez adódhat abból, hogy a gazdák egy része felhagy a termesztéssel, vagy abból, hogy nem az egész termőterületet jelenti be a kamaránál. Hunyadi István közölte: jobb a felvásárlási ár, mint az elmúlt években. Átlagosan 240–290 forint között lehet megvásárolni a magyar gyümölcs kilóját. Külföldön is szeretik a magyar dinnyét. Csehország, Szlovákia, Horvátország, az utóbbi időben Szlovénia, valamint a Baltikum is keresi. A legjelentősebb nemzetközi felvevőpiac Németország volt korábban, ahol az elmúlt években piacvesztés történt. Ez betudható annak, hogy a spanyol és az olasz gazdáknak sikerült kitolni a dinnye érési idejét és alacsonyan tartani az árát, másfelől a felvásárlói és exportőri oldalon egyesek követtek el hibákat, ami bizalomvesztéshez vezetett.

Ebbe a boltba egy hete érkezett meg a hazai termés
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A hazai dinnyefogyasztás fejenként mintegy 10 kiló.

– Ahogy a háztartások mérete, úgy a dinnyék mérete is csökken. Nem szeretünk cipekedni, nem fér el a hűtőben, ezért egyre divatosabbak a kisebbek. Németországban már héj nélküli, kockázott, szeletelt dinnyét is lehet kapni, előre csomagolva. A hazai fogyasztóknál fele-fele arányban oszlik meg a mag nélküli és a magszegény vagy magvas dinnye vásárlása – mondta Hunyadi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!