Közfoglalkoztatottak tartják rendben a falu két területét

2020.06.19. 08:00

Zöldségből is van bevétel Alsórajkon

Az elmúlt időszak is mozgalmasan telt a községben, mely gazdasági szempontból – más településekhez hasonlóan – nehézségek árán vészelte át a járvány alatti időszakot, de igyekezett kihasználni minden lehetőséget bevételei növelésére.

Szabó Zsófia

Pusztai Lászlóné közfoglalkoztatott az önkormányzati veteményesben dolgozik

Fotó: Szabó Zsófia

Régen Alsórajk agrártelepülésként volt híres messze földön, elsősorban jelentős szarvasmarha-állománya és a megmunkált mezőgazdasági területek miatt. Utóbbi téren ma sincs ok szégyenkezni a pár száz fős községben: nemcsak helyi családok gondozzák szorgosan a házi veteményeseket, az önkormányzat sem hagyja parlagon a maga területeit. Marton Nóra Ibolya polgármester elmondta: egy hektáron gazdálkodnak hat közfoglalkoztatott segítségével, akiket bértámogatási program keretében alkalmaznak.

Pusztai Lászlóné közfoglalkoztatott az önkormányzati veteményesben dolgozik
Fotó: Szabó Zsófia

– Az elmúlt években elkezdett munkát folytatjuk – jelezte a polgármester. – A Dózsa György utcában szezonális zöldségeket nevelünk, köztük vöröshagymát, sárgarépát, paprikát, babot, tököt, és még sorolhatnánk. Emellett a Kossuth Lajos utcában, az önkormányzat épületének tőszomszédságában gyümölcsösünk is van eperrel, málnával. Nem csak azért veteményezünk, hogy a falu arculatát rendben tartsuk. Fontos bevételi forrásunk is a zöldség- és a gyümölcsértékesítés. És nemcsak helyben értékesítünk, a szomszédos Felsőrajk intézményi konyhája is vásárol tőlünk. A bevételt többek közt a mezőgazdaságban is használatos dolgokra (eszközök, vetőmag, vegyszerek) fordítjuk.

A földeken zajló munkát egy kistraktor is segíti, amelyet korábban Felsőrajkkal közös pályázaton nyertek. A járművel végzik például a gazos, út menti területek kaszálását, valamint a hegyi úton az árok tisztítását, amire a közelmúltban ismét nagy szükség mutatkozott a jelentős csapadékmennyiség miatt.

– Kisebb korszerűsítésekben is gondolkodunk – folytatta Marton Nóra Ibolya. – Olyan fejlesztésekben, amelyek a helyiek komfortérzetét növelik, valamint a falunk arculatát szépítik. Rendbe hoztuk, kifestettük a hirdetőtáblákat, valamint a községnévjelzők alá faluköszöntő táblákat helyezünk el. A játszóteret színes-díszes gumiabroncsokkal szépítjük, hogy minél kellemesebb környezetben tölthessék az alsórajki gyerekek a szabad idejüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!