Koronavírus Zalában

2020.05.07. 16:00

Szakértők szerint megéri a moratórium a babavárósoknak

Megéri a banki fizetési moratóriumot választani mindazoknak, akik március 18. előtt kötöttek babaváró kölcsönszerződést. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss tanulmánya.

Péter B. Árpád

Áldott állapot. A várakozás napjaiban érdemes megfontolni a fizetési halasztást a babaváró kölcsönnel rendelkező fiataloknak

Fotó: Gergely Szilárd

A babavárósok az első öt évben nem fizetnek kamatot, így a fizetési stop alatt ilyen tartozásuk nem halmozódik fel, ha pedig megszületik a második és a harmadik gyerek is a családban, akkor a felfüggesztés miatt nagyobb tőkeösszeget engednek el nekik, írja elemzésében dr. Tóth Szandra, az MNB főosztályvezetője és Szakács János vezető fogyasztóvédelmi szakértő.

Mint ismert, a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére a kormány az év végig fizetési halasztást biztosít a banki adósoknak, amivel az MNB szakértői szerint számos esetben megéri élni, mert előnyösebb helyzetbe kerülhetünk. Érvényes ez a babaváró hitelekre is.

A jegybank elemzése úgy fogalmaz, ez egy speciális személyikölcsön-konstrukció, amelynél az adósok az első öt évben nem fizetnek ügyleti kamatot. Ez most minden babavárósnál így van, hiszen tavaly július óta létezik ez a termék, tehát valamennyi szerződött család még bőven ezen időszakon belül van.

Jelenleg az adósok által fizetett törlesztőrészlet csak a tőkerészt és a félszázalékos kezességvállalási díjat tartalmazza. Ebből adódóan – a mentesség miatt – a babaváró kölcsönöknél a kamattartozás növekedésével nem kell számolnia az adósoknak a moratórium idején, amihez az kell, hogy ez idő alatt is megfeleljenek az előírt feltételeknek, például ne váljanak el.

Áldott állapot. A várakozás napjaiban érdemes megfontolni a fizetési halasztást a babaváró kölcsönnel rendelkező fiataloknak
Fotó: Gergely Szilárd

 

Az is előny, hogy a halasztás idején a kezességvállalási díjat sem kell fizetniük a fiataloknak. Bár később, a futamidő-hosszabbításkor már felmerül ez a költség, de azt majd csak a fennmaradó, jóval alacsonyabb tartozás arányában számítják fel, tár fel még egy fontos részletet dr. Tóth Szandra és Szakács János.

– Ha az adós él a halasztás lehetőségével – akár annak ellenére is, hogy előreláthatólag képes lenne a törlesztésre –, akkor a meg nem fizetett részletek összegét megtakaríthatja, vagy a jelenlegi helyzetben felmerülő kiadásokra, esetleg később akár a babaváró kölcsön előtörlesztésére is fordíthatja – adnak tanácsot a szerzők, hozzátéve, ebben a konstrukcióban az előtörlesztés díjmentes. – A babaváró hitel speciális sajátosságai miatt tehát az adósok még kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek a fizetési haladékkal. Amennyiben pedig a kölcsön szempontjából második vagy harmadik gyermek vállalását tervezik, és még nem éltek az első gyermek születéséhez kapcsolódó szüneteltetés lehetőségével, akkor még inkább megfontolandó a moratórium számukra.

A gyermekvállalási támogatást ugyanis a fennálló tartozás százalékában határozzák meg, márpedig a fizetési halasztás esetén a tőkerész nem csökken, így magasabb mértékű dotációt vehet igénybe az adós, teszik hozzá.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy jelentős különbség van a fizetési moratórium és a babaváró konstrukció adta halasztási lehetőség között. A koronavírussal kapcsolatos gazdasági intézkedések részeként hozott könnyítés 2020. december 31-ig, míg a gyermek születése kapcsán kérhető szüneteltetés 3 éves időtartamra szól.

Fontos tudnivaló az is, hogy a járványhelyzet miatt az MNB körlevelében szólította fel a bankokat az elektronikus ügyintézés biztosítására a babaváró kölcsönnel kapcsolatban, amivel szintén érdemes élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!