Nyolcszázmilliós beruházás

2020.05.04. 14:00

Ingyen haltelepítések jönnek az ország vizeibe

Országszerte zajlanak azok a haltelepítések az állami tulajdonú horgászvizekben, amelyek az eddigi legnagyobb állami intervenciót jelentik a hazai halászati szektorban.

Hajdu Péter

Ezekben a hetekben tonnaszámra veszik ki a pontyokat a hazai tavakból. A munkában 29 haltermelő és mintegy 80 szállítójármű vesz részt. Képünk március végén készült Zalaszentgróton

Fotó: ZH Archívum/Pezzetta Umberto

A külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek enyhítése

A cél a tógazdaságok koronavírus okozta értékesítési problémáinak enyhítése, de ennél sokrétűbb a segítség. Az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kezdeményezésére a vírus okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt folytatja a felvásárlásokat a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras pontykészletek csökkentésére

– Ez egy hatalmas állami segítség számunkra, édesvízi haltermelők számára. A szövetségünk kezdeményezésére, az agrártárca támogatásával a kormány 800 millió forint értékben vásárol fel nagy mennyiségű pontyot. Ezzel országosan megoldódik számunkra az eladhatatlan készletek levezetése. A beszűkült exportlehetőségek, valamint a HORECA szektor, tehát a szállodák, éttermek és kávézók bezárása miatt nem tudtunk normál ütemben halat értékesíteni idén tavasszal. A vizeinkben felgyűlt halmennyiség pedig olyan élő készlet, amit nem tudtunk volna tovább raktározni az egyre növekvő hőmérséklet miatt. Ez az állami intervenciós felvásárlás most megoldotta a tógazdaságok problémáit – mondta érdeklődésünkre dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke, a Tógazda Zrt. vezetője.

Ezekben a hetekben tonnaszámra veszik ki a pontyokat a hazai tavakból. A munkában 29 haltermelő és mintegy 80 szállítójármű vesz részt. Képünk március végén készült Zalaszentgróton
Fotó: ZH Archívum/Pezzetta Umberto

Állami vizekbe 400-nál is több telepítési ponton

A telepítések az állami vizekbe ezekben a napokban folynak, a munkában összesen 29 haltermelő és mintegy 80 szállító jármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvízen és 400-nál is több telepítési ponton valósul meg.

– Amellett, hogy a tavaszi értékesítéseink ezzel megoldódtak, a halászatban mintegy 1500 dolgozó munkahelye is biztosított ezáltal, továbbá ingyen halhoz jutnak a horgászok. A koronavírus-világjárvány elmúltával gyorsan és hatékonyan szolgálja majd a szabadidős sporthorgászat, a horgász versenysport és a horgászturizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését is a halászati intervenció. S az intézkedés emellett a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja – részletezte a szakember az állami támogatás jótékony hatásait.

Megkérdeztük, tulajdonképpen mekkora pontyokat szállítanak az állami felvásárlás keretében a Magyar Országos Horgász Szövetség által koordinálva a horgászvizekbe.

Zala megye is kapott belőle

– Ez az említett halmennyiség 2-2,5 kilós étkezési pontyokból áll, amilyet egyébként az áruházláncokban lehet kapni. Méretes halakról van szó, amiket a telepítés után már lehet is fogni. A mi cégünk, a Tógazda Zrt. a körülbelül 1200 tonnából 120 tonna pontyot szállíthat. Zala megye is kapott belőle, a Murába, a Zalába, a Kerkába és más kisebb vízfolyásokba, holtágakba is jutott belőle, de vittünk Vas megyei patakokba, és elég sokat szállítottunk Győr-Moson-Sopron megyében a Mosoni-Duna holtágrendszerébe is. A MOHOSZ a megyék számára arányosan leosztotta az adott kontingenseket – tájékoztatott a MA-HAL elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!