12 463 kilogramm háromnyaras ponty került a megyébe

2020.05.13. 10:00

A zalai horgászokat is segíti a támogatás

Mint a közelmúltban írtunk róla, az állam jelentős segítséget nyújtott a tógazdaságok részére összesen 800 millió forint értékű hal állami felvásárlásával. A gazdaságok a koronavírus-járvány miatt értékesítési gondokkal küzdenek, s az állami akvizíció 1200 tonna hal értékesítését tette ezzel lehetővé számukra.

Hajdu Péter

Pontyokat telepítettek a Zala folyóba, képünkön Toplak Tibor halőr közreműködésével Fotó: MOHOSZ

Az állami beavatkozás azonban a horgászok számára is jól jött. Az átvett halak azokba a vizekbe kerültek, amelyeken a Magyar Országos Horgász Szövetségnek kizárólagos vagy többségi halászati joga van. A telepítéseket a MOHOSZ koordinálta az állami horgászvizekbe, s az 1200 tonna halat, zömében háromnyaras pontyokat a horgászok foghatják ki.

A telepítés a múlt héten Zala megyében is megtörtént, a részletekről Makovecz Tamás, a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének elnöke adott tájékoztatást.

– Az 1200 tonna hal országos szinten 400 telepítési helyen kerül a horgászvizekbe. A megyei horgászszövetség által kezelt zalai vizekbe összesen 12 463 kilogramm háromnyaras ponty érkezett, amelyek telepítése múlt pénteken megtörtént, minden esetben a MOHOSZ szakembereinek felügyelete mellett. Ez az állami segítség nemcsak a tógazdaságok munkahelyeinek megtartását segítette, hanem a megyei szövetségek, így a mi számunkra is volt hasonló jelentősége. Mi is bevételkieséssel számolunk idén, ami mellett halat kell telepítenünk, és fenn kell tartani zalaegerszegi, valamint nagykanizsai irodánkat, az alkalmazott munkatársaknak bért kell fizetnünk. Tehát számunkra is nagy jelentősége volt az állami támogatásnak – mondta Makovecz Tamás.

A megyei szövetség elnöke ezt követően ismertette azokat a helyeket, ahol a haltelepítések történtek, hiszen a helyi horgászokat ez érdekli legjobban. Így tehát a Mura folyóba a murakeresztúri szakaszon, valamint a Principális-csatornába együttvéve 5000 kilogramm ponty került. A Letenye melletti Fényesi-kavicsbányába 1964, az ugyancsak Letenye melletti Hosszú-vízbe 1539 kiló pontyot eresztettek, és a molnári kavicsbánya vize is gazdagabb lett 1175 kiló ponttyal. Zalaszombatfán a horgásztóba 500 kilót telepítettek, a Zala folyóba pedig 2285 kilogrammnyi került, két részletben. A pontyok egyik részét a folyó Zalaegerszeg Neszele városrésze melletti szakaszán, a többit Kemendollárnál eresztették a vízbe.

– A megyei szövetség a tavaszi telepítéseket halgazdálkodási tervének megfelelően elvégezte, ami mellett ez az állami intervenciós támogatás nagy tétel volt. Ez némileg kompenzálja a bevételkiesésünket, továbbá azt várjuk tőle, hogy eredményesebbé válnak a pontyfogások, ami bizonyára meghozza a horgászok kedvét. Egyébként a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége a járvány okozta krízis alatt végig fenntartotta halőrzést, és a következő hetekben újraindítjuk a horgászvizsgáztatást. Reményeink szerint indul, élénkül a horgászélet – tette hozzá Makovecz Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!