Koronavírus Zalában

2020.05.07. 14:00

A koronavírus uralta márciusban a kiskereskedelmet Zalában is

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsorából tételesen kimutathatók a járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések következményei: a többi között az élelmiszer- és nem élelmiszer-kiskereskedelem, ezeken belül az egyes üzlettípusok forgalmának alakulásában, valamint a csomagküldő kereskedelem kimagasló teljesítményében is.

ZH

A változások egyértelmű nyertese a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volt

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár a teljes kiskereskedelem forgalma tavalyhoz képest egy hónappal korábban túllépte az 1000 milliárd forintot, az április várhatóan komoly visszaesést, 2020 leggyengébb adatát hozhatja, derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójából.

Mint írják, idén márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Azonban míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 12 százalék feletti mértékben bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma gyakorlatilag stagnált.

Miközben békeidőben az összes forgalom kiegyenlítettebben oszlik meg az alágazatok között, márciusban annak mintegy felét az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, és csak alig több mint harmadát a nem élelmiszer-­kiskereskedelem produkálta. Az élelmiszer-forgalom növekedéséhez az otthoni munkavégzés és az oktatás digitális munkarendre való átállása is hozzájárult, mivel a kieső munkahelyi, iskolai és vendéglátóhelyi étkezést odahaza kellett pótolni.

A változások egyértelmű nyertese a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volt
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

A bolttípusok forgalmának alakulásán is meglátszik, hogy az emberek a napi fogyasztási cikkeket részesítették előnyben. 38 százalékkal növekedtek az eladások a gyógyszertárakban, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben és 15 százalékkal az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, miközben drasztikus visszaesést szenvedtek el a textil-, ruházati és lábbeli- (–51 százalék), valamint a használtcikk-üzletek (–26 százalék), de a járványt megsínylette a könyv-, a számítástechnika-, az egyéb iparcikk- (–14 százalék), a bútor- és a műszakicikk-üzletek forgalma is (–9 százalék).

A változások egyértelmű nyertese a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volt, a márciusi 82 milliárd forintos értékesítési volument tavaly egész évben csak a black friday és a karácsonyi vásárlások miatt főszezonnak számító november-december múlta felül, derül ki a statisztikából. Az emelkedés különösen annak fényében jelentős, hogy a statisztika az online élelmiszer-rendeléseket a nem élelmiszer kiskereskedelembe sorolja.

A teljes kiskereskedelem forgalma az idei év harmadik hónapjában folyó áron 1045 milliárd forint volt. Az első negyedévben a megelőző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

– Mivel addigra lecsengtek a készletfelhalmozások, pánikvásárlások, viszont végig és az országban mindenütt érvényben voltak a kijárási korlátozások, az év legnehezebb hónapja az április lehetett a kiskereskedelmi vállalkozások számára – fogalmazott Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő.

– Az online pénztárgépek adatai jelentős visszaesést mutatnak, abban bízunk, hogy májustól a veszélyhelyzeti intézkedések fokozatos enyhítésével, az elhalasztott vásárlások pótlásával megkezdődik a válságból való kilábalás – tette hozzá a zalai politikus.

– A szektor cégei alaposan kiérdemelték a vásárlók bizalmát és támogatását, hiszen a legnagyobb kihívást

jelentő időszakban is komoly fennakadások és tartós készlethiány nélkül gondoskodtak a magyar családok biztonságos ellátásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!