A biztonsági cégek adatai

2020.01.19. 07:00

Kevesebb a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozás

Évről évre csökken a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozások száma Magyarországon – az Opten céginformációs szolgáltató elemzése szerint.

HP

Forrás: Shutterstock

 

A biztonsági cégek száma 2016-ban 5334 volt, ami tavalyra 4300-ra csökkent. Ezzel szemben a szektor árbevétele a vizsgált időszakban folyamatosan növekedett. 2016-ban az ilyen profilú vállalkozások összes árbevétele meghaladta a 306 milliárd forintot, míg 2018-ban már 387 milliárd forintos forgalmat értek el.

A cégszám csökkenése mellett a legmarkánsabb trend, ami megfigyelhető, az az alkalmazotti létszám dinamikus bővülése. 2016-ban több mint 47 ezer foglalkoztatottat jelentettek be a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó vállalkozások, s ez a szám tavaly már megközelítette a 60 ezer főt. A szakértő szerint e jelenség hátterében a szektor kifehéredése húzódhat meg. Egyre kevesebb cég engedheti meg magának a feketefoglalkoztatást.

Ezzel együtt pedig 2015 óta kormányrendeletben határozták meg a kifizethető legkisebb összeget minden vagyonvédelmi szolgáltatásért. Az összeget minden évben felülvizsgálják. Jelenleg ez minimum 2336 forint rezsióradíjat jelent, ami az általános forgalmi adót nem tartalmazza. A rendelet célja a piaci árnál alacsonyabb megbízási díjjal megkötött szerződések visszaszorítása, mivel ennek nyomán az alvállalkozói kör legális úton már nem tudja kigazdálkodni a szolgáltatás rezsiköltségeit.

Az is kiderült, hogy a felszámolási eljárás és végrehajtás alá került cégek száma folyamatosan csökken. Sajnos azonban a kényszertörlések száma még mindig magas a működő vállalkozások számához viszonyítva, ami azt jelzi, hogy sok vállalkozó még az adminisztratív kötelezettségeit sem tudja tel­jesíteni.

Az ágazati vizsgálat rámutat azonban arra is, hogy nem mindenki találta meg számítását a piacon. A működő cégekhez képest magas az új és a megszűnő, illetve a piacról kivonuló vállalkozások aránya. Bár ez a mutató évről évre csökken, a cégek cserélődése a szektorban azt mutatja, hogy továbbra is jelentős üzleti kockázattal jár biztonsági céget alapítani idehaza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!